„Министър Кирил Петков знае повече от мен за проверката в Българската банка за развитие(ББР). Около 1 млрд. лв. са дадени на 8 фирми, които са всичко друго, но не е и малки. Факт е, че част от тях са свързани с няколко знакови лица. За мен това е скандално, защото това е държавна банка. Оказва се, че основната дейност на държавата е да крепи големия бизнес.”, каза пред Нова ТВ говорителят на служебния кабинет Антон Кутев.

Така той коментира разпоредената от служебния министър вчера спешна ревизия в ББР. Поводът за нея е раздаването на около 1 млрд. лева  кредити на 8 частни фирми. Над половината от тази сума е отишла при 4 фирми, които според журналистически разследвания са свързани индиректно с Делян Пеевски.

„Само за три дни служебното правителство направи много, а ние няма да спрем дотук. Дали проверката ще стигне до прокуратурата ще разберем тази седмица”, добави Кутев.

Той обясни, че поканата да бъде говорител на служебния кабинет е дошла от президента Румен Радев. „Приех с удоволствие, защото вярвам, че в България е дошло време за промяна. Вярвам, че това служебно правителство може да даде началото”, каза говорителят.

Кутев каза и, че слуховете за състава на кабинета са много, но не са от голямо значение. „В служебния кабинет може да има хора от много места, но това не значи, че ние сме зависими от някого. Борисов беше член на Българската комунистическа партия толкова много години. И какво от това? В ГЕРБ има повече членове на Комунистическата партия от БСП”, допълни той.

Коментирайки и уволненията по високите етажи на властта от последните дни, Кутев заяви, че няма как да се сменят политиките, ако не се сменят хората, които ги представляват. И допълни, че не вярва да бъдат сменени хора, които си вършат работата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!