Васил Божков комисия
На снимката: Васил Божков

Процесът за конфискация на имущество, който антикорупционната комисия КПКОНПИ заведе срещу бизнесмена Васил Божков, е спрян от Софийския градски съд, съобщава  „Сега“.

Причината за спирането е, че според съдия Божана Желязкова трябва да се изчака произнасянето на Съда на ЕС (СЕС) по друго питане на градския съд, свързано с гражданската конфискация и дали българските норми съответстват на европейските. Според съдията, има значение какво ще отговори съдът в Люксембург, тъй като въпросите се отнасят както до процедурата и въведените специални правила (разместване на доказателствената тежест и презумпция за престъпен характер), така и до нормите за обекта на отнемането и правото на собственост.

Това означава, че процесът за конфискация срещу Божков ще остане спрян, докато не се произнесе СЕС.

Производството за конфискация срещу Божков започна, след като прокуратурата го обвини, че в периода 2014-2020 г. е ръководел организирана престъпна група, обясни комисията. Ответници по делото са и жена му Елена Динева, както и 10 фирми. КПКОНПИ претендира за отнемане на яхти, самолет и имоти в чужбина от Божков.

Определението на съдия Желязкова за спирането на делото за конфискация не е окончателно и КПКОНПИ вече го е атакувала пред Софийския апелативен съд, който ще има последната дума. Жалбата обаче още не е стигнала до апелативния съд, казаха за „Сега“ от пресслужбата му.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!