Васил Божков комисия
На снимката: Васил Божков

Антикорупционната комисия е внесла в Софийския градски съд искане за отнемане на имущество на бизнесмена Васил Божков и съпругата му Елена Динева. Стойността на иска срещу хазартния бос е близо 278 млн. лв. КПКОНПИ е описала и още 10 фирми към иска си, информираха от съда. Така общата стойност на незаконно придобитото имущество, за което претендира антикорупционната комисия, става 406 млн. лв.

Не се съобщава чия собственост е останалото имущество и срещу кого са исковете.

Божков е с повдигнати задочно редица обвинения, съпругата му беше задържана и престоя в ареста близо осем месеца.

Към момента той се в Дубай, откъдето обяви свой политически проект.

Исковата молба срещу Васил Божков от Антикорупционната комисия е продължение на разследването срещу него. Той е обвиненен, че в периода 2014-2020 година е ръководил организирана група за множество престъпления.

От комисията обясниха, че претендират и за отнемане на два плавателни съда и самолет.

Става въпрос за моторна яхта „Wasabi 60Apex“ на пазарна цена 41 000 лв. и моторна лодка „Brig Falcon 420“ на стойност 1 100 000 лв. В списъка е и самолет „Bombardier“ за 34 000 000 лв.

Също така в иска се посочват и 31 недвижими имота. Сред тях апартаменти и прилежащи помещения в сгради в центъра на София, апартамент в Балчик, право на строеж на многофамилна жилищна сграда в София, поземлени имоти и двуетажна къща в Гърция, недвижими имоти в Париж.

Самият Божков определи исковете като „предизборен шум“.

Преди месец от прокуратурата се похвалиха, че в хода на разследването срещу Васил Божков, на когото са повдигнати 19 обвинения, са иззети 1418 картини и 45 графики.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук