собственици на заведения блокада

Собствениците на заведения излязоха с отворено писмо до Националното сдружение на общините с искане за намаляване на данъци и такси. По думите им браншът е поставен в ситуация да поеме цялата тежест, породена от COVID-пандемията.

С оглед възможността за отваряне от 1 март, ресторантьорите се обръщат към НСОРБ с апел за приемане на 5 конкретни предложения за подкрепа към бранша:

1. До края на 2021 г. таксите за тротоарно право за поставяне на маси пред заведенията да бъдат редуцирани с 50%.

2. Таксите за издадените разрешения за удължено работно време през 2020 г. да бъдат преразгледани и, съответно – удължени за периода на забраната за работа. Всички разрешения за удължено работно време, получени през 2021 г., да бъдат с 50% намаление на таксата (за общините, които изискват такива допълнителни такси).

3. Наемите на общински имоти, отдавани за предлагането на ресторантьорски услуги, да бъдат редуцирани с 50% до края на 2021 г.

4. Да бъдат преразгледани таксите за битови отпадъци, а същите да бъдат опростени на 100% за периода на забраната за работа.

5. Да се сформират регионални антикризисни икономически щабове, в които да участват представители от асоциациите на засегнатите браншове. Щабовете да заседават два пъти месечно с цел проследяване на цялостната обстановка и промяната в положителен или отрицателен план на действията на рестрикциите към бизнеса, мерките в подкрепа и евентуалното приемане на нови предложения.

Барове и ресторанти не работят вече няколко месеца

Заведенията у нас не работят от началото от края на ноември. Баровете от преди това. Собствениците на заведения многократно обвиняват управляващите в двоен стандарт, защото колегите им в хотелите работят. Секторът беше най-сериозно засегнатият и при първото блокиране през март.

От бранша се оплакват, че изобщо не могат да стигнат до помощите от държавата. Много от собствениците на заведения се оплакаха, че са заплашени от фалити.

Все още обаче официално не е ясно дали секторът ще заработи на 1-ви март, както обеща премиерът Бойко Борисов. Не е изключено от Националния оперативен щаб да се противопоставят на отварянето, с мотива, че предстои трета вълна на вируса.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!