Маркус Зьодер
На снимката: Маркус Зьодер, кадър ZDF

Маркус Зьодер- предполагаемият наследник на канцлера Ангела Меркел губи доверие в последните дни заради действията си в борбата с пандемията. В момента става въпрос за „спасяване на човешки животи“ и предотвратяване на „трето блокиране“, а не за това кой ще бъде кандидатът на Съюза за канцлер. Това заявява лидерът на Християн-социалния съюз и премиер на Бавария Маркус Зьодер пред ZDF.

Зьодер и пандемията

Маркус Зьодер винаги се е представял като основна фигура в налагането на ковид – мерките от началото на кризата преди година.  Мнозина изведнъж му се довериха да се кандидатира за канцлер.

Но сега има все повече критики към стила на управление на Зьодер.  Дори в рамките на собствените му редици, допълва ZDF. Резултатът е падането на общественото доверие към него. Но нищо от това не е решаващо в настоящата ситуация, казва шефът на Християн-социалния съюз. В момента всички са „стресирани и раздразнени, а някои просто са претоварени от положението си, което е съвсем нормално“.

Всички постоянно се чудят какво е правилно. „Правя това, в което съм убеден“, подчерта председателят на ХСС.

Но разбира се има много несъгласни. Независимо от това, хората в Бавария са зад „последователен и разумен курс“, подчертава Зьодерr. Задачата на политиката е да „направи разумното“, но в същото време да „покаже съпричастност“, за да приеме тревогите на хората сериозно, казва още той.

Пред ZDF Зьодер заявяват, че не се интересува от анкетите. Вълнува го по-скоро въпросът „Как може да защити страна  от това епохално предизвикателство, пред което е изправена?“ На този фон е „неуместно да се опитваме да вкарваме дребни лични интереси“, подчертава Зьодер.

Колкото и да не се интересува от анкетите те го поставят в недобра изходна позиция в битката за канцлерското място, допълва ZDF.

Става въпрос за спасяване на животи. „Това е мотивация и това е, което ме движи всеки ден, но не и въпросът кой какво се кандидатира, кога“, каза шефът на ХСС.

По думите му сега фокусът е върху „предотвратяването на трето заключване, вероятно след три или четири седмици“.

Кой е Маркус Зьодер?

Зьодер е роден в Нюрнберг, син на строителен предприемач. Той е много неща: премиер на провинция Бавария, консерватор, който вярва в борбата с климатичните промени и почитател на „Стар трек“. Така го представя „Асошиейтед прес“.

Зьодер, чиято провинция е родното място на автомобилните производители БМВ и „Ауди“, предизвика недоумение, когато предложи да се забранят конвенционалните двигатели с вътрешно горене до 2035 г.

Журналистът от мюнхенския ежедневник „Зюддойче цайтунг“ Роман Дайнингер, написал биография на Зьодер, каза, че баварският премиер е способен да взема радикални решения, когато осъзнава, че те са необходими, дори да трябва да промени своята позиция.

След ядреното бедствие във Фукушима, Япония, преди 10 години Зьодер, който тогава беше министър на околната среда на Бавария, оттегли подкрепата си за атомната енергия.

Под натиск от крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ по време на кампания за провинциални избори преди три години Зьодер възприе антимигрантски курс. Това имаше обратен ефект, като допринесе неговата партия да загуби абсолютното си мнозинство в баварския парламент.

Миналата седмица Зьодер, който е умел оратор, обичащ да прави колоритни сравнения, атакува „Алтернатива за Германия“, обвинявайки я в „омраза и подстрекателство“. Зьодер има над 250 000 последователи в „Инстаграм“ и „Туитър“.

Биографът му Дайнингер казва, че Зьодер се наслаждава на политическите дуели. „Но той не влиза в битка, ако не знае, че може да спечели. Маркус Зьодер е вманичен в сигурността.“

Предстои да видим как ще влезе в битката за канцлер на изборите на 26 септември.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук