Борис Джонсън

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън представи план, който ще доведе до пълното премахване на коронавирусните ограничения в страната до 21-ви юни.

Джонсън представи план  в четири фази

Първата фаза предвижда всички училища да бъдат отворени от 8 март. Хората ще имат право да общуват с още един възрастен в парковете и обществените пространства.

От 29 март ще бъде разрешено събирането в паркове и градини на групи до шест души или членовете на две домакинства.

Действащата в момента забрана за международни пътувания ще бъде преразгледана по-късно. Най-ранната възможна дата за почивка в чужбина е 17 май, съобщи „Гардиън“.

Най-рано от 12 април ще бъдат отворени отново магазини, фризьорски салони, салони за красота, библиотеки, атракциони на открито и заведения на открито.

По план най-рано от 17 май ще бъде позволено на две домакинства или групи до шест души да се събират на закрито, обеща Джонсън. Ще бъде разрешено и ограничен брой зрители да присъстват на спортни събития.

Най-рано от 21 юни може да бъдат премахнати всички останали ограничения върху социалните контакти. Оттогава може да се разреши и провеждането на по-големи събития. Чак тогава се предвижда отваряне на нощните клубове.

Наред с плана от четири стъпки, министър-председателят стартира поредица от обсъждания. Ще се мисли и дали трябва да се изисква от хората да покажат сертификат за ваксиниране или отрицателен тест за коронавирус.

Ще се разгледа варианта дали представянето на „сертификат за ковид-статуса“ би могло да помогне за отварянето на икономиката.

Според експертите, има морални и етични, както и практически въпроси за всеки подобен ход, по който няма единодушие сред управляващите.

Изследователска програма ще използва пилотни схеми, включващи тестване и други мерки за провеждане на събития с по-големи мащаби.

Ще бъдат преразгледани и международните правила за пътуване. За ориентир ще служи 17 май. Това е възможно най-ранната дата за почивка в чужбина.

Друг въпрос, чието решение трябва да бъде взето до 21 юни, ще бъде свързан с изискванията за социално дистанциране. Тогава ще стане ясно дали ще бъдат разрешени прегръдки с приятели и роднини, използването на маски за лице и изисквания за дистанционна работа.

Очаква се мерките да бъдат гласувани от парламента преди Великден.

Отварят стадионите за фенове от 17-ти май

Феновете в Англия ще могат да гледат отново на живо спортни събития от 17 май. След като през декември Англия се отказа от системата с различни нива на опасност от заразата по области, всички спортни събития в страната се провеждаха при закрити врати.

Любителите на спорта ще трябва да почакат още близо три месеца, преди да могат отново да гледат любимците си на живо, но поне вече знаят конкретната дата, на която ще могат да го сторят.

От 17 май на спортните събития на открито ще се допускат до 50 процента от капацитета, но максимум до 4000 души. За състезанията в зала ограничението е 50 процента от капацитета с таван 1000 души. За големите футболните стадиони ограниченията ще са малко по-леки – до 25 процента от капацитета, при максимум от 10 000 зрители.

Това означава, че за последния кръг от сезона във Висшата лига на 23 май феновете ще се завърнат по стадионите. Възможно е и финалът на ФА Къп на 15 май да бъде използван за пробно събитие със зрители.

Планът на британското правителство е много добра новина и за тенис феновете. Те ще могат да гледат на живо мачовете от Уимбълдън (28 юни – 11 юли).

Ваксинирането е драстично намалило новите случаи на коронавирус

Кампанията за ваксинация във Великобритания намали значително случаите на Covid-19. Отчита се спад от около 70% от инфекциите сред здравните работници, получили първата доза от ваксината на Pfizer-BioNTech.

По данни на британските здравни власти, една доза от ваксината на Pfizer осигурява високи нива на защита срещу инфекция и симптоматично заболяване. Очаква се при възрастни, получили първата доза, хоспитализацията и смъртта от Covid-19 да намалеят с повече от 75%.

Според института за обществено здраве  данните от ваксинирането представят „сериозно доказателство, че ваксината предотвратява заразяването.

Според данните една доза от ваксината на Pfizer е 57% ефективна срещу симптоматично заболяване от Covid-19. Първоначалните данни показват, че втората доза подобрява защитата до над 85%.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук