На снимката: 90-годишната Маргарет Кийнън, Би Би Си

90-годишна жена стана първата ваксинирана срещу Covid-19 в Обединеното кралство. Маргарет Кийнън, която навършва 91 години следващата седмица, заяви, че това е подранил подарък за рождения й ден, съобщава Би Би Си.

„Чувствам се толкова привилегирована да бъда първият човек, ваксиниран срещу Covid-19, това е най-добрият подранил подарък за рождения ми ден, който бих могъл да си пожелая, защото това означава, че най-накрая мога да се радвам, да прекарам време със семейството и приятелите си през новата година след като не бях на себе си през по-голямата част от годината. „

Обединеното кралство е първата държава в света, която започва да използва ваксината Pfizer, след като регулаторите одобриха употребата й миналата седмица. Ваксинацията не е задължителна, припомня Би Би Си.

Ваксината, която беше поставена на Маргарет Кийнън е първата от 800 000 дози от препарата на  Pfizer / BioNTech, осигурени от правителството, които ще бъде приложена през следващите седмици. Поръчки са направени общо за 40 милиона – достатъчно за 20 милиона души, тъй като са необходими два курса – но повечето от тях се очаква да станат достъпни до следващата година.

Според правителствени източници още четири милиона дози трябва да пристигнат в страната до края на годината.

Получаването на безопасна и ефективна ваксина срещу Covid  за по-малко от година е изумително научно постижение, което мнозина се съмняваха, че е възможно, отбелязва Би Би Си.

Първите дози се поставят на хора с най-висок риск от заболяване или смърт от Covid-19, както и за тези, които се грижат за тях.

През следващите дни, седмици и месеци ще бъдат поставени още милиони.

Експертите са категорични, че поставянето на ваксините ще бъде голямо логистично предизвикателство и ще изисква доста допълнителен персонал и доброволци. Но всички се надяват, че до пролетта по-голямата част от хората от списъците ще бъдат имунизирани с две дози ваксина Pfizer / BioNTech или Oxford jab, ако регулаторите скоро одобрят и тази ваксина за употреба, допълва Би Би Си.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук