коронавирус Чехия

Израелската правителствена комисия за борба с коронавирусната инфекция гласува за въвеждане на вечерен час в страната от утре до 2 януари.

Началото и краят на вечерния час, както и разстоянието, на което израелците ще могат да се отдалечават от дома си, ще бъдат утвърдени от правителството по-късно днес, след което мярката предстои да бъде потвърдена и от Кнесета.

До новия локдаун се стигна след известно смекчаване на мерките, започнало на 1 ноември.

От началото на декември обаче броят на новозаразените всеки ден отново започна да превишава 1000, което обезпокои властите. В момента броят на заразените в страната вече е над 345 000, а починалите от началото на пандемията са близо 3 000.

Само 4 дни след смекчаване на ограниченията, правителството на Чехия също реши отново да ги затегне, заради прекратяване на положителната тенденция за спад на броя на заразените.

Ще бъде съкратено работното време на ресторанти, барове и други подобни заведения до 20 ч. От утре се забранява продажбата на алкохол на всички пазари, както и пиенето на спиртни напитки на улицата.

В парламента се внася предложение на правителството за продължаване на извънредното положение с един месец. Извънредното положение беше въведено на 5 октомври и ще бъде удължено до 11 януари.

За последното денонощие в страната са регистрирани нови 1113 заразени с коронавирус.  Общо в страната досега са заразени 546 833 души, а от усложнения, свързани с Covid-19, са починали близо 9000 души.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!