Софийски университет
Софийският университет

Семестриалните и държавните изпити да се проведат присъствено, а вторият семестър да започне присъствено. За това настояват навръх студентския празник от Националното представителство на студентските съвети в позиция по повод противоепидемичните мерки.

Писмото им е изпратено до министъра на образованието Красимир Вълчев, председателя на Съвета на ректорите на висшите училища проф. Анастас Герджиков, ректорите на висшите училища и студентските съвети на висшите училища.

Според студентите качеството на образование страда от дистанционното обучение. Затова те настояват вторият семестър да започне присъствено или поне в хибридна форма, като висшите училища гарантират присъствено провеждане на учебните практики, които не са били проведени през първия семестър поради преминаването към обучение в електронна среда.

Студентите настояват и в най-кратки срокове да бъдат насрочени и проведени присъствено държавните изпити по специалност право, като при всички изпити залите се пълнят до 30% от капацитета си. В момента е предвидено присъствено да се проведат единствено държавните изпити по медицина.

Организациите настояват за намаление на наемите с 50% за декември за всички студенти, докторанти, специализанти, които от 30 ноември не обитават общежитието си. Те предлагат да се създаде кризисен щаб във всички висши училища с представители на ръководствата и студентските съвети, който да следи за спазването на противоепидемичните мерки.

ДЕБАТИ.БГ публикува цялата позиция на Националното представителство на студентските съвети:

НПСС e най-голямото обединение на студентската младеж, представляваща обучаващите се над 200 хиляди студенти в страната. Организацията е член и представител на България в Европейския студентски съюз (ESU).    

Поради тази причина НПСС се обръща към всички отговорни институции със следните предложения: 

Семестриалните и държавните изпити, които поради своето естество не могат да се проведат в електронна среда, да бъдат проведени в присъствена форма, със заетост до 30% от капацитета на залата при стриктно спазване на всички противоепидемичните мерки.

В случай на провеждане на семестриалните изпити от зимната изпитна сесия в електронна среда, ръководствата на висшите училища да осигурят на студентите, докторантите, курсантите и специализантите всички необходими материали за тяхното провеждане в електронна среда.

Вторият семестър на учебната 2020/2021 да стартира присъствено или в хибридна форма на обучение при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. 4. В рамките на втория семестър на учебната 2020/20201г., ръководствата на висшите училища да предприемат всички необходими мерки за присъствено провеждане на учебните практики, които не са били проведени през първия семестър поради преминаването на обучението в електронна среда.

В най-кратки срокове да бъдат насрочени и проведени присъствено държавните изпити по специалност ,,Право‘‘ в изпълнение на чл.12а, ал.4 от Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността ,,Право‘‘ и професионална квалификация ,,Юрист“, приета с ПМС № 75 от 5 април 1996 година. Студентите в залата да бъдат до 30% от нейния капацитет, като се създава организация за стриктно спазване на всички противоепидемичните мерки.

Ръководствата и студентските съвети на висшите училища да проведат разговори със звената, обслужващи студентските столове и общежития на съответните висши училища, като изискват намаляване с 50% наема за м. декември за всички студенти, докторанти, специализанти и курсанти, които от 30.11.2020 г. не обитават общежитието, както и същите да не заплащат консумативи.

,,Студентски столове и общежития“ ЕАД да предприеме мерки за намаляване с 50% наема за м. декември за всички студенти, докторанти, специализанти и курсанти, които, считано от 30. 11. 2020 г., не обитават общежитието.

Да се създаде кризисен щаб във всички висши училища в страната с представители на ръководствата и студентските съвети на съответното висше училище с цел осъществяване контрол върху спазването на противоепидемични мерки, наложени от министъра на здравеопазването.

Ръководствата и студентските съвети на висшите училища да осъществяват контрол върху редовното провеждане на учебните занятия в съответната форма. Студентските съвети да сигнализират ръководствата на висшите училища в случай на постъпил сигнал, свързан с непровеждане на занятия от страна на преподавател.  

Студентите да бъдат освободени от заверяване на изучаваните предмети през зимен семестър на учебната 2020/2021 година.

Да стартират разговори на регионален принцип между ръководствата на висшите училища за бъдещо сътрудничество и за съвместно използване на материални бази и общежития с оглед непредвидимия характер на кризата.

Ръководствата на висшите училища и студентските съвети да съдействат с набирането на доброволци, които да се включат в дейностите, свързани с борбата с Covid-19.  

НПСС е единственият законоустановен национален орган за защита на общите права и интереси на студентите, специализантите, докторантите и курсантите в страната и се състои от председателите или делегирани представители на студентските съвети на висшите училища в Република България. От създаването си до днес НПСС се стреми да изгради активен диалог с държавните институции, отговарящи за политиката по отношение на висшето образование в страната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук