Софийският университет
На снимката: Софийският университет

Таксите на 127 000 студенти държавна поръчка и докторанти ще бъдат поети от държавата. Промените в Закона за висшето образование, които бяха предложени от правителството, днес бяха приети от кабинета в оставка, оглавяван от акад. Николай Денков.

Отпадането на таксите ще улесни достъпа до висше образование на всички българи, независимо от техния социален статус и финансови възможности. Сред мотивите, с които правителството предложи промените, е и

борбата с демографската криза.

„Редица европейски държави предлагат възможност за безплатно висше образование, с което привличат част от българските гимназисти. Премахване на таксите за обучение в държавните висши училища би направило същите по-привлекателни за тези кандидат-студенти, които се колебаят дали да продължат своето образование и житейски път в чужбина, или в България“, се посочва в мотивите на правителството.

Оттам поясняват, че с отпадането изцяло на таксите за докторанти повече млади хора биха избрали да се развиват в сферата на науката и да градят академична кариера у нас.

Друг аргумент за отпадането на таксите са

значителните разлики в размера им за отделните специалности

и в различните висши училища, което води до неравномерно разпределение на студентите на териториален принцип и недостиг на специалисти по някои специалности за сметка на излишък в други.

Благодарение на знанията и уменията, които младежите ще придобият, ще допринесат и за икономическото развитие на региона, от който са“, посочват от правителството.

Ако бъде приета и от парламента, мярката ще влезе в сила още през тази академична година.

В преходните и заключителните разпоредби в законопроекта е заложено заплащаната годишна такса от студентите и докторантите да бъде наполовина от вече утвърдения размер за 2023/2024 г.

За целта в едномесечен срок от влизането в сила на промените, Министерският съвет

ще отпусне допълнителни пари по бюджетите на държавните висши училища и

научните организации за компенсирането им за намалените приходи от такси.

В двумесечен срок от обнародването на промените висшите училища и научни организации трябва да възстановят разликите на тези студенти и докторанти, които вече са платили цялата си такса за настоящата година.

Предвижда се парите, които сега държавните ВУЗ-ове получават от всеки студент като такса, да бъдат включени в бюджета за издръжка, която плаща държавата.

Предложените промени предвиждат още Академичните съвети на държавните висши училища да продължат да определят размерите на таксите за кандидатстване, но те вече няма да се налага да бъдат приемани с решение на Министерския съвет.

От правителството подчертават, че няма да има промяна в таксите за платено обучение на студенти и докторанти в държавните висши училища и в таксите в частните висши училища.

„Детските градини също са безплатни. А от 2024-2025 г. за всички ученици от 1 до 12 клас ще са безплатни всички учебници, усилията си струват и трябва да продължат“, каза днес преди началото на правителственото заседание премиерът Николай Денков.

Подобна мярка се въвежда за първи път в страната, след 1989 година. Предложението за отпадане на таксите при студентите беше посрещнато по различен начин.

Представителството на студентските съвети изчислиха, че предложението се приветства от над 90% от учащите. Скептични настроени са предимно приетите в частните университети.

От съвета на ректорите пък изразиха опасения, че предложението ще сложи край на политиката, при която няма такси за специалностите с нисък интерес, важни за икономиката.

Значението си ще загуби и студентското кредитиране.

Работодателите реагираха остро и предлагат откритите места за студенти да са максимум 50% от броя на всички завършващи средно образование.

Петя Георгиева за ДЕБАТИ.БГ: Икономиката не се нуждае само от специалисти с висше образование

„Това е една популистка мярка. Да създадем конкуренция, за да може тези, които имат желание да учат, искат да се реализират – те да успеят да влязат, за да излязат качествени специалисти“, коментира пред bTV преди месец Росица Стелиянова, директор „Програми и проекти“ в Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Синдикатите също виждат рискове. Според КНСБ, ще изчезне конкуренцията между студентите и ще намалее качеството на образованието.

Студентските такси скочиха и през тази учебна година. В 22 висши учебни заведения увеличението е между 5 и 45 на сто.

В конкретни суми това означава повишение с между 50 и 300 лева. В 11 университета размерът на таксата беше запазен.

Още преди началото на академичната година беше обявено, че най-много ще плащат студентите по изкуствата – 1450 лева годишно, както и по здравеопазване и спорт – средно по 1100 лв.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук