Лондон

Британските власти обявиха нови, по-строги ограничителни мерки във връзка с разпространението на Ковид-19, като на територията на цялата страна се въвежда карантина, съобщава пресцентъра на МВнР.

Жителите на Великобритания не трябва да напускат домовете, освен ако нямат основателна причина за това. Мерките се въвеждат от 5-ти януари поне до средата на февруари.

По думите на премиера Борис Джонсън „следващият уикенд ще бъде най-тежкият от епидемията, а ако сега не вземем решителни мерки, националната здравна система може да се окаже пренатоварена след 21 дни“. Това е трети локдаун от началото на март.

Хората ще  могат да излиза само в няколко строго определенени случаи: пазаруват стоки от първа необходимост – за себе си или за друг човек в уязвимо положение; работа , ако това не може да бъде извършвано от вкъщи; срещат с хора от второ домакинство, с които се подкрепят взаимно, при положение че имат право на това.

Правят се и изключения за трениране със семейството и с не повече от един човек извън него, като тези дейности трябва да бъдат ограничени до един път на ден и трябва да се извършват в района, в който живеят; медицинска помощ и посещение на образователна институция

Университетите, началните училища и гимназиите ще останат отворени за деца със специални потребности, както и за такива, чиито родители упражняват т.нар. критични професии. Всички останали ще се обучават дистанционно до средата на февруари.

Студентите ще се обучават дистанционно с изключени на тези, които се обучават в т-нар- критични професии – лекари, учители, транспортни работници и др.

Напускането на дома според някоя от изброените причини трябва да се случва само в района на местоживеене. Може да се излиза извън него, в случай че се пътува за работа. Хора, които попадат в рискови групи по отношение на Ковид-19, могат да излизат за посещение при доктор или тренировка, ако е наложително. Те не трябва да посещават работа.

Не са разрешени срещи с хора, които не са членове на домакинството, освен ако няма основателна причина за това. С всички останали следва да се спазва дистанция от 2 метра.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Лондон.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!