ваксината

Референдум за независимост на Шотландия трябва да се провежда веднъж на поколение. Това заяви британският премиер Борис Джонсън, след като лидерът на Шотландия Никола Стърджън поднови призивите за нов вот след Брекзит.

„Референдумите в моя опит, прекия ми опит, в тази страна не са особено весели събития“, заяви премиерът пред Би Би Си. „Те нямат особено обединяваща сила за националните настроения, те трябва да бъдат само веднъж на поколение.“

Шотландия не се отказва да се бори за независимост

Шотландия гласува да остане част от Обединеното кралство през 2014 г. По това време лидерът на Шотландската национална партия Никола Стърджън го нарече вот веднъж на поколение, но сега твърди, че напускането на Великобритания от Европейския съюз, срещу което мнозинството от шотландците се противопоставят, променя играта.

Неотдавнашните социологически проучвания показаха постоянна подкрепа за независимостта.

„Твърде дълго последващите правителства на Обединеното кралство отвеждат Шотландия в грешна посока, завършвайки с Брекзит. Не е чудно, че на толкова много хора в Шотландия им писна“, написа тя в уебсайта на партията си в събота.

„Не искахме да напускаме и се надяваме скоро да се присъединим към вас като равноправен партньор“, добави тя в послание до ЕС.

Джонсън отхвърли провеждането на ново гласуване, но Стърджън вероятно ще поиска мандат и натиск върху министър-председателя, ако нейната партия се представи добре на предстоящите местни избори.

Борбата с пандемията

В интервюто си пред Би би Си британският премиер Борис Джонсън също заяви, че не се съмнява, че училищата са безопасно място в районите, където са отворени, но предупреди, че през следващите седмици вероятно ще бъдат наложени още по-строги ограничения за обуздаване на увеличаващите се заразявания с Covid-19.

На фона на засилващ се натиск всички училища в Англия да бъдат затворени, Борис Джонсън заяви, че образованието е приоритет и родителите, в чиито райони основните училища са отворени, трябва да изпратят децата си утре с подновяването на учебната година след зимната ваканция.

Премиерът обаче допълни, че министрите трябва да гледат реалистично на новия щам на вируса, който се разпространява много бързо. Ето защо затягането на мерките е неизбежно,  което на места може да засегне и училищата.

Повечето основни училища би трябвало да отворят врати утре, а седмица по-късно и тези в средното образование за учениците, които са последна година предвид на предстоящите им матури в края на учебната година.

В Лондон и Югоизточна Ангиля обаче основните училища няма да подновят занятията си утре заради рекордните случаи на заразявания. Профсъюзите настояват всички училища да преминат към онлайн обучение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!