Над 5000 наказателни постановления са издали пътните полицаи на 31 декември и 1 януари. На 161 водачи са отнети шофьорските книжки.Това съобщи главен инспектор Лъчезар Близнаков от „Пътна полиция“.

Близнаков констатира безотговорно отношение от страна на шофьорите на пътя, въпреки обявените специализирани операции по контрол на пътищата. Като пример той съобщи случай от днешния ден, когато още към 11 часа сутринта е заловен шофьор с 2,72 промила алкохол.

За двата дни по Нова година – 31 декември и 1 януари, са установени над 80 души, седнали зад волана под въздействие на алкохол или наркотици.

Миналите Коледни празници – за периода от 20 декември 2019 г. до 1 януари 2020 г. са възникнали 195 тежки пътнотранспортни произшествия, ранените са 260, а загиналите са били 15 души.

За същия период на тази година се отчита намаление на тежките произшествия. Така от 20 декември 2020 г. до 1 януари 2021 г., възникналите тежки пътнотранспортни произшествия са с 46 по-малко или 149, ранените са с 69 по-малко или 191, а загиналите са 12 или с трима по-малко за този период.

Трафикът към 15.00 часа по основните пътни направления е спокоен, отчитат от „Пътна полиция“.

„Леко интензивен, но не се наблюдават задръствания или струпвания на автомобили. Същото е положението и по входовете на столицата. Отново на Владая са осигурени две пътни ленти за влизане в столицата.Там също няма струпвания. Вчера се наблюдаваше интензивен трафик точно там, като бяха насочени полицейски сили да подпомогат движението”, посочи Близнаков.

По думите му наблюденията на пътните органи показват, че поради многото почивни дни трафикът се разпредели равномерно между всичките тези дни.

Полицейски екипи са разположени на възлови места с готовност да подпомагат и да регулират движението. С цел осигуряване безопасното придвижване на гражданите за денонощието са предвидени над 400 полицейски екипа по пътищата, като 127 от тях са снабдени с мобилни технически средства за контрол на скоростта.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!