Елена Динева, Божков, гаранция
На снимката: Елена Динева

Жената на Васил Божков, Елена Динева, излиза от ареста с мярка „подписка“, съобщи БНТ. Според източници на обществената медия наблюдаващият делото прокурор е изменил мярката й за неотклонение, тъй като на 27 октомври изтичат осемте месеца от задържането ѝ. По-рано спецсъдът също определи задържането й през тези месеци като прекомерно.

Динева заяви на излизане от съда, че е държана толкова време в ареста заради главния прокурор Гешев и министър-председателя Борисов:

„Аз съм 8 месеца в ареста. Излежах си ги класически, красиво, както се казва – за лукса на прокурора Гешев, за лукса на премиера Борисов. Много хора може би ще кажат „нека й е на богатата…“ може ли да кажа „кучка“ /обръща се към адвоката си/?… Законът е за всички. Но нека ви кажа още нещо – и беззаконието е за всички.“

На 6 октомври Апелативният специализиран наказателен съд измени мярката на съпругата на Васил Божков на гаранция от 1 млн. лева. Динева заяви, че не може да я плати и ще остане в ареста до края на месеца, когато изтича максималният срок за задържането ѝ по време на разследването, след което прокуратурата трябва да я освободи.

В края на септември прокуратурата прецизира обвиненията срещу нея.  Според прокуратурата тя е била част от  организираната престъпна група, която се е занимавала с рекет, изнудване, подкуп, длъжностно престъпление, закани за убийство и изнасилвания. В групата са още девет души. Сред тях – бившата секретарка на Васил Божков – Йоана Чолакова и бившият председател на Комисията по хазарта – Александър Георгиев. Самата Елена Динева отрича обвиненията и казва, че е била в управата на две фондации, свързани с изкуство.

Според прокуратурата обаче тя е била наясно с извършваната от групата на Васил Божков престъпна дейност.

По-рано днес стана ясно, че под „домашен арест“ излиза и „дясната ръка“ на Васил Божков адвокат Славчо Марков, заради заболяване.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!