Специализиран съд

Апелативният специализиран наказателен съд  пусна от ареста адвокат Славчо Марков заради заболяване, което не позволява да остане с най-тежката мярка за неотклонение, съобщава Lex.bg. Марков беше арестуван в началото на юли по обвинение за участие в организирана престъпна група, ръководена от избягалия в Дубай бизнесмен Васил Божков.

Оттогава Марков е в ареста и съдилищата отказваха да го освободят. Сега съдийският състав е преценил, че и към момента има доказателства за обвиненията срещу него, както и опасност да извърши престъпление, но здравословно състояние на Марков е несъвместимо с условията на следствения арест.

Затова 70-годишният адвокат, който е и бивш полицай, ще бъде под домашен арест с електронна гривна за проследяване.

През юли Марков беше задържан заедно с Веселин Балтов, за когото се твърди, че е бил шеф на охраната на Божков. След това прокуратурата обяви, че групата е събирала лични данни за магистрати и семействата им, снимала ги и им изготвяла профили, припомня Lex.bg.

Две седмици по-рано  Божков публикува в профила си във Фейсбук снимки на прокурор Ангел Кънев, заснет да излиза от Националната агенция за приходите, като твърдеше, че фотографиите му били предоставени от симпатизант и обеща да разкрие повече за натиска на прокуратурата над НАП. След това  Прокурорската колегия на ВСС излезе с декларация, че заснемането на Кънев е криминален натиск.

Последва реакция и от Софийския адвокатски съвет , който изрази тревога от поредното задържане на адвокат на известен подсъдим, след като преди това беше задържан защитникът на Цветан Василев – Лазар Карадалиев.

От САК подчертаха, че на 5 юли Славчо Марков е бил оставен в ареста след секретно заседание на спецсъда, на което представител на колегията в лицето на секретаря ѝ Пейчо Пейчев, не е допуснат до залата.

Славчо Марков пък е защитаван от сина си Филип, който още след арестите обяви, че баща му няма обвинения за никакви снимки и двамата никога не са виждали разпространените фотографии.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!