Руският президент Владимир Путин заяви, че почти 5000 души са били убити в от началото на сраженията между Азербайджан и арменските сили заради спорния регион Нагорни Карабах.

Това е много по-висок брой на жертвите от данните на двете вреждуващи страни. Армения и Азербайджан се обвиниха взаимно в нарушаване на хуманитарното прекратяване на огъня в Нагорни Карабах.

Боеве Нагорни Карабах

Руският президент заяви, че Москва не е съгласна с Турция, която подкрепя открито Азербайджан в конфликта, като добави, че турският президент Ердоган „може да изглежда твърд, но е гъвкав политик и надежден партньор за Русия“.

По-рано Турция обеща да изпрати войници и да осигури военна подкрепа на Азербайджан, ако такава бъде поискана.

Русия е във военен съюз с Армения и има армейска база в страната. Но тя има и тесни връзки с Азербайджан.

„Има много жертви и от двете страни, повече от 2000 от всяка страна“, каза руският президент по телевизионна среща, добавяйки, че броят им „се приближава до 5000.“

Владимир Путин

Управляващите власти на Нагорни Карабах съобщиха, че 874 души от техния военен персонал и 37 цивилни са загубили живота си от 27 септември. Азербайджан казва, че са убити 61 азербайджански цивилни, но не съобщава за военните си жертви.

Руският президент също така призова Съединените щати да съдействат за търсене на мир в региона. Очаква се разговори между Армения и Азербайджан да се състоят във Вашингтон в петък, когато държавният секретар на САЩ Майк Помпео трябва да се срещне с външните министри на двете страни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!