Йордан Цонев/ДПС
На снимката: Йордан Цонев

Йордан Цонев е политик и депутат в няколко Народни събрания от ПГна ДПС. Роден е на 5 октомври 1956 г. в Карапелит, област Добрич. Завършва „Икономика и организация на строителството“ във Висшия институт за народно стопанство във Варна. Избран е за депутат в 38-ото НС от листата на СДС. В 40-ото НС влиза от листата на ДПС и става неин зам.-председател и член на Комисията по бюджет и финанси и Делегацията в Интерпарламентарната асамблея по православие. Депутат е и в 41-вото, 42-рото, 43-тото, 44-тото, 45-ото, 46-ото и 47-ото НС. Заместник-председател е на 48-ото НС. Председател на Комисията по бюджет и финанси в 49-то НС.

„ДПС ще подкрепи бюджет 2024. Дискусията, която се проведе, беше ползотворна. И това не е клише… През годините съм защитавал тезата за нулевия дефицит, което е абсолютна грешка. Струваше ни се, че Световната банка и Чикагската школа са абсолют. От три години вече не мисля така. Анализирайки това което се случва в ЕС и в еврозоната съм стигнал до други изводи. Дали да имаме дефицит и да увеличаваме дълга – ДА. Ако си позволим да имаме балансиран бюджет, можем да имаме текущи разходи. Десен икономист съм! Искам да имаме дългове и с тях да строим инфраструктура… Моето мнение е да имаме дефицит и дълг, ако парите не отиват за текущи разходи. Можем да имаме балансиран бюджет с текущите приходи като намалим капиталовите разходи“, каза Цонев.

Той призова да не се смята, че дълговете се връщат от внуците на днешните данъкоплатци, а посочи, че държавите плащат с нови дългове.

„Виждам как внуците там (в Европа – бел.ред.) реват, но се возят в хубави влакове и по хубави пътища“, посочи Цонев.

Той отбеляза още, че заложената капиталова програма в бюджет 2024 е без таван.

„Смятам, че посоката на бюджетиране от една-две години е правилна макроикономически. На бизнеса освен всичко друго, трябва да осигурим и добра инфраструктура и добра капиталова програма на общините. Капиталовата програма за общините няма таван – да, тя е 1 млрд. лева, но ако другата капиталова програма не се изпълнява, тя може да нарасне и до 3 милиарда лева. На всеки три месеца може готовите проекти на общините да влизат в капиталовата програма, каза Йордан Цонев.

„Дискусията беше ползотворна, може би най-ползотворната през последните три години и беше за пътя, по който трябва да вървим в следващите години“, каза в края на дебатите по бюджета председателят на комисията.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук