Йордан Цонев/ДПС
На снимката: Йордан Цонев

ДПС в лицето на депутата Йордан Цонев изненадващо похвали параметри от бюджета на финансовия министър Асен Василев.

По време на дебатите по проектосметката на държавата Цонев коментира заложения в бюджета дефицит, който по-рано днес беше критикуван от управителя на Българската народна банка Емил Радев.

Шефът на БНБ предложи бюджетен дефицит от 1 на сто, какъвто няма никъде в Европа

Според Йордан Цонев основните проблеми, които са били обсъдени в комисията, са надценените приходи в бюджета, държавният дълг, дефицитът и тенденцията този дефицит да остане в следващите три години, капиталовата програма и приемането на страната в еврозоната.

Цонев изненадващо обяви, че преди винаги е защитавал тезата за нулевия дефицит, но от поне 3-4 години вече не мислел така анализирайки какво се случва в еврозоната.

Искам да ви кажа че съм защитавал тезата за нулев дефицит, но от няколко години не мисля така. Анализирайки това което се случва в ЕС и в еврозоната съм стигнал до други изводи.

Моето мнение е да имаме дефицит и дълг, ако парите не отиват за текущи разходи.

Можем да имаме балансиран бюджет с текущите приходи като намалим капиталовите разходи, препоръча Цонев.

След 2010 година се придържахме към това и оставихме ГЕРБ да прави инфраструктура с европейски средства и бюджетни излишъци, добави той.

В Европа инфраструктурата е направена с дългове, а не със собствени средства. Там дълг се плаща с друг дълг и се плащат само лихвите. Повече от десет години покриваме всички критерии за еврозоната, но не сме вътре – явно решението е политическо, посочи Йордан Цонев.

Искам да имаме дългове и с тях да строим инфраструктура, каза Цонев.

Смятам, че посоката на бюджетиране от една-две години е правилна макроикономически.

На бизнеса освен всичко друго, трябва да осигурим и добра инфраструктура и добра капиталова програма на общините.

Капиталова програма за общините няма таван – да, тя е 1 млрд. лева, но ако другата капиталова програма не се изпълнява, тя може да нарасне и до 3 милиарда лева.

На всеки три месеца може готовите проекти на общините да влизат в капиталовата програма, каза председателят на бюджетната комисия.

Приходите в бюджета са много напрегнати, но се нагледахме на бюджетиране, където приходите са подценени за да харчим в края на годината.

Асен Василев: Не можем да сме богати с евтина работна ръка

Нека да е напрегнато на приходните администрации и ако не могат да се съберат приходите може някои разходи да се съкратят, каза Йордан Цонев.

„Смятам, че посоката, която имаме от 1-2 години с бюджетите, които правим, е правилна макроикономически. На бизнеса, освен всичко, трябва да му осигурим добра инфраструктура, добра капиталова програма на общините.

Венко Сабрутев: Ако президентът наложи вето на бюджета, той обявява война срещу хората

Тези списъци, които виждаме, не са просто капиталова програма, те са много по-различна капиталова програма от последните 20 години“, каза той.

„Приходите са много напрегнати, но се нагледахме на бюджети, в които приходите са подценени, за да харчим в края на годината. Нека да е напрегнато на приходните администрации. Имаме ли вариант, ако приходите закъсат, винаги имаме. Нека видим шест месеца как ще върви“, каза Цонев.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук