НАП събираемост

С решение на Министерския съвет Галя Димитрова е освободена като изпълнителен директор на Националната агенция за приходите и на длъжността е назначен Румен Спецов. Има рокади в агенция „Митници“, която ще се ръководи от Павел Тонев.

Припомняме, че по времето на Димитрова се случи безпрецедентната хакерска атака срещу НАП, при която изтекоха личните данни на над 5 милиона български граждани.  Въпреки очевидния непукизъм на Димитрова, която отказа да си прекрати отпуската по време на кризата, по-късно се разбра, че служителите в Националната агенция по приходите са си раздали 30 милиона лева бонуси „за постигнати резултати”.

Тогавашният финансов министър Владислав Горанов защити Галя Димитрова с аргумента, че много добре работела и такива неща като течовете не завидели от нея.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов поиска оставката на шефа на НАП, а скандалните бонуси, раздадени в агенцията за 2020 г. да отидат за компенсиране на бизнеса.

Комисията за лични данни глоби НАП с 5,1 млн. лева за изтичането на данните, но Агенцията оспори това в съда. Делото още не е приключило.

Заради скандала много държави спряха да обменят информация с НАП.

Кой е новият изпълнителен директор на НАП?

Румен Спецов е висококвалифициран експерт с над 10 години опит в НАП, както и с експертиза в областта на данъчната политика и законодателство и защитата на националната сигурност. Завършил е Стопанската академия „Д.А. Ценов“ – Свищов, със специалности „Икономика и търговия“ и „Вътрешен финансов контрол“, както и Академията на Министерството на вътрешните работи със специалност „Защита на националната сигурност“. В периода 2009 г. – 2015 г. е работил в Централното управление на НАП, а от 2001 г. до 2006 г. е работил в Териториална дирекция на НАП – Добрич. През последните години е консултант в областта на финансите и данъчното законодателство.

Кой ще ръководи агенция „Митници“

Новият директи на Агенция „Митници“ е Павел Тонев, който вече е бил начело на агенцията през 2013 година. Досега Централното митническо управление се ръководеше от Георги Костов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук