НАП

Софийският районен съд (СРС) даде ход на делото по жалбата на Националната агенция за приходите (НАП) срещу наказателно постановление на Комисия за защита на личните данни (КЗЛД) заради теча на данни на 6 милиони българи.

Заради това КЗЛД наложи санкция на НАП в размер на 5,1 млн. лева. Приходната агенция обаче обжалва решението пред съда, в 31 пункта, в това число и относно обективност на наказващия орган.

Днес започна и делото, съдът назначи компютърна експертиза (съдебно-техническа), а делото бе отложено за събиране на нови доказателства за 11 май.

„Експертизата трябва да докаже кога е извършен пробивът, тъй като спорните обстоятелства по делото и към настоящия момент са именно кога е извършен пробивът, от къде е извършен, спрямо коя система е извършен и как е извършен. Тези въпроси към настоящия момент нямат своя отговор”, каза Десислава Лукова, която е главен юрисконсулт в НАП.

Според нея издадено наказателно постановление съдържа съществени процесуални пороци, липсват задължителни реквизити, изискуеми по закон.

„Основните ни съображения за обжалване на санкцията са, че спрямо нас е извършено престъпно деяние, което към настоящия момент продължават процесуално-следствени действия, извършват се проверки от ГДБОП, от ДАНС, продължават действията и на Специализирана прокуратура. Беше извършена проверка от глобалния форум, имахме проверка от анкетна комисия към Народно събрание, към настоящия момент заключението, условно казано, е, че служители на НАП, както и самата агенция като администратор на лични данни нямат вина. Спрямо нас е извършено престъпление”, посочи Лукова.

Тя подчерта, че глобата не е платена и не подлежи на заплащане.

Интересно е да се отбележи, че НАП няма собствени приходи, а получава пари от републиканския бюджет. Това означава, че глобата на НАП ще я платим всички ние, през данъците си, въпреки, че нашите данни не бяха опазени. На фона на това, преди няколко дни, Министерският съвет увеличи заплатата на шефката на НАП Галя Димитрова, която отказа да прекъсне отпуска си през лятото на 2019г., въпреки мащабната хакерска атака срещу Агенцията. Основното й месечно възнаграждение е 5 500 лева.

Галя Димитрова не понесе отговорност за атаката срещу НАП. Бяха отстранени двама души на ръководни постове, но не и Димитрова.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук