И днес София е под похлупак от мръсен въздух. Данните на платформата AirBG показват, че нивата на замърсяване в западните квартали на столицата са опасно високи.

Нивата на фини прахови частици в целия град са два-три пъти по-високи от нормата, която е 50 микрограма на 1 куб. м. (но за 24-часов период).

В западните части на столицата превишенията достигат 9 пъти над нормата.

Най–засегнати от мръсния въздух са кварталите „Овча купел“, „Красна поляна“ и „Модерно предградие“. Според гражданските датчици на системата „ЕърСофия Инфо“ на места в „Надежда“ нормите са превишени 9 пъти, а също толкова мръсен е въздухът в „Сухата река“, „Орландовци“.

Средните стойности, публикувани от общината днес, сочат, че само една от петте станции на Министерството на околната среда е отчела по-сериозно превишение на фините прахови частици – тази в кв. „Хиподрума“, където нивата са два пъти по-високи и преминават границата от 100 микрограма на куб. м. Превишаване има още в „Павлово“ и „Дружба“.

Оказва се обаче, че замърсяването в София не е достатъчно за въвеждане на зелен билет в днешния ден, но в сила ще са други мерки, като проверки по строежите и на други промишлени и битови източници на замърсяване. „Зелен билет“ този сезон имаше само един път и то след активна гражданска кампания.

Една от причините за мръсния въздух вероятно са мръсните улици. След като миналата седмица наваля обилно количество сняг, фирмите за почистване трябваше да опесачат, за да се предотвратят заледявания. В събота и неделя снегът в столицата се постопи, а пясъкът по платното остана. Вероятно, преминавайки, автомобилите разнасят пясъка, а после всички ние го дишаме.

Според данните на Европейския индекс за качеството на въздуха, освен в София, опасни превишавания на фините прахови частици има още в Пловдив, Велико Търново, Русе и Перник.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!