безработни българи

Близо 108 600 са новорегистрираните безработни българи в цялата страна от началото на годината до 2 май. Това сочат нови данни от специализираното наблюдение на пазара на труда, което Националният статистически институт и Агенцията по заетостта извършват заради пандемията от Covid-19.

За същия период започналите работа чрез бюрата по труда са 83 400 души. Най-много новорегистрирани безработни до момента са отчетени между 4 и 10 януари – над 15 700 при едва 3300 устроени на работа.

В 15 области новорегистрираните безработни българи са в повече от започналите работа през последната наблюдавана седмица от 26 април до 2 май. Тази разлика е силно изразена в Монтана, Видин и Пловдив.

На национално ниво, обаче, за този период общо записаните в бюрата по труда в цялата страна са 3776 души, а устроените на работа – малко над 4 000.

За радост, тенденцията за превес, макар и с по няколко стотин души в цялата страна, на намерилите препитание над регистрираните в бюрата по труда, се наблюдава от близо месец.

Социални експерти обясняват това с продължаващото и към момента действие на мерки като 60 на 40 за запазване на заетостта, облекчаването на противоепидемичните мерки и най-вече отварянето на магазини и ресторанти, както и със субсидираната заетост.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!