поскъпване на парното и топлата вода
на снимката: председателят на КЕВР Иван Иванов

Комисията за енергийно и водно регулиране няма да позволи рязкото повишаване на цената на природния газ и на енергията и топлоенергията. Това заяви в парламента председателят на КЕВР Иван Иванов.

По искане на „Изправи се! Мутри вън!“ парламентът изслуша председателя на енергийния регулатор заради заявените от топлофикациите по-високи цени на топлоенергията от 1 юли.

Председателят на групата Мая Манолова изреди какви искания за поскъпване са внесени, които за някои топлофикации надхвърлят 70%. Тя посочи, че през месец март 2020 г., когато газът е поевтинял в резулат на преговори с „Газпром“, клиентите на софийската топлофикация са платили най-високите сметки за парно.

„Всяка година енергийните дружества предлагат изключително големи повишения, някои от тях наистина твърде странни, но Комисията за енергийно и водно регулиране приема тези заявления единствено като информационна база, върху която те се произнасят – нашите представители в работните групи, а след това и самата Комисия, по един напълно отговорен, критичен начин.“ отговори Иванов.

Той обясни пред народните представители, че общественият интерес се защитава по начин, така че без да фалират съответните дружества, да бъдат максимално защитени интересите на българските потребители.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!