Новоизбраният председател на ЦИК Камелия Нейкова, предложена от „Има такъв народ“, пое отговорността ЦИК да се справи с изборите и да се внедри максимално добре машинното гласуване и другите промени в Изборния кодекс.

Поемам отговорността Централната избирателна комисия да се справи с предстоящите предсрочни парламентарни избори, включително като приложи новите изменения на Изборния кодекс такива, каквито законодателят ги е приел, каза тя.

Тя акцентира, че е привърженик на машинното гласуване и поясни, че през 2009 г е участвала в експеримент по тестване на машина. Темата е широко развита от нея в интервю за ДЕБАТИ БГ. Важна подробно е, че все пак на предсрочните избори ще бъдат предвидени и хартиени бюлетини в секциите. Нейкова обобщи, че „разписката“ от машинното гласуване, вече ще е част от официалния протокол, което чувствително ще улесни предаването на протоколите и коректното им вписване.

„Смятам, че новите технологии трябва да бъдат използвани максимално. Машинното гласуване е лесно, бързо. Логично аз гласувах за около 30 сек. Един избирател дори и да не е виждал машина смятам, че ще се справи доста бързо. Машините не позволяват да има недействителни бюлетини, които в предходни избори са отчитани с висок показател“, обясни тя.

По отношение на логистиката на машините в чужбина, Нейкова каза, че в контекста на отпадането на ограничението от 35 избирателни секции е отпаднало, ще разчита изключително много на взаимодействието с външно министерство, дипломатическите и консулски представителства и Министерския съвет.

„С машини в чужбина ще се гласува в избирателните секции, където има подадени повече от 300 заявления или на предходни избори са гласували повече от 300 избиратели. Тепърва ще установим колко ще бъдат тези секции“, уточни тя.

Нейкова уточни, че при непредвидено спиране на машинните гласуването ще продължи с хартиени бюлетини, като за целта всяка секция ще разполага с бюлетини, които съответстват на броя на избирателите по списъка на секцията.

Попитана дали отново ще се допусне карантинирани да не могат да гласуват както се случи на 4 април, тя каза, че с промяна в Изборния кодекс този проблем е решен.

„Има една новост в Изборния кодекс, която предвижда лицата, които са поставени под карантина или задължителна изолация да могат да гласуват в местата, където е тази карантина или изолацията“, обясни тя.

Молба за посещение от мобилна урна ще може да се подава и в самия изборен ден.

Камелия Нейкова има дългогодишен опит в изборната администрация и прилагането на изборното законодателство при провеждането на избори и референдуми. Била е член на Централната избирателна комисия с мандат 2014-2019 година. Била е и говорител на ЦИК.

Има 18 години юридически стаж, 30 години общ професионален опит. В по-голямата част е работила в държавната администрация. Разработвала е проекти на нормативни и други документи със стратегическо значение.

В момента Нейкова е сътрудник към правната комисия в Народното събрание. В предишен мандат на изборната комисия тя бе неин говорител от квотата на БСП, а в периода 2008-2009 г. е била заместник-министър на отбраната по време на управлението на Сергей Станишев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук