На снимката: настоящият състав на ЦИК

Съставът на Централната избирателна комисия (ЦИК) ще се редуцира от 20 на 15 души, решиха депутатите с одобрените на второ четене поправки в Изборния кодекс. Членовете на новата ЦИК ще бъдат предлагани на квотен принцип от парламентарните групи в сегашния парламент. Това означава, че настоящото мнозинство на ГЕРБ и ВМРО в ЦИК вече няма да съществува. След като Народното събрание предложи новите 15 членове, те ще бъдат назначавани с указ на президента. 

Предложението на „Има такъв народ“ в зала получи подкрепа със 155 гласа „за“, 72 „против“ и 2 „въздържал се“.

Срещу промените твърдо възразиха от ГЕРБ/СДС. Според Даниел Митов тези предложения на мнозинството поставят под въпрос легитимността на следващите избори.

„Как така, когато давате в ръцете на президента правомощието да назначава ЦИК, ще осигурите прилагането на тези принципи – безпристрастност, прозрачност и независимост?, попита той от парламентарната трибуна.

Председателят на парламента и депутат от ИТН Ива Митева защити поправките, които е внесла, с уверението, че цялата процедура ще бъде прозрачна и президентът ще действа съгласно зададени условия. Той няма да има право да променя предложените кандидатури.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!