Стефан Янев премиер

Президентът Румен Радев ще връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от третата по численост парламентарната група в 45-ото Народно събрание – „БСП за България“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Това ще стане на 5 май от 11.00 часа, на „Дондуков“ 2

Какво се случи до този момент?

След изборите на 4 април първата политическа сила не успя да състави правителство, след като поканите и за разговори с „Демократична България“ и „Има такъв народ“ бяха отклонени.

Макар и да имаше заявена подкрепа от повечето формации в парламента, партията на Слави Трифонов също отказа да състави кабинет и върна мандата на президента с довода, че подобно правителство не би било стабилно.

Така се стигна до третия и последен проучвателен мандат, който президентът трябваше да връчи на партия по негов избор. За тази цел Радев избра БСП – партията, с която, макар и практически безпартиен, е тясно обвързан. В предизборната си кампания БСП заяви, че не би се коалирала с партиите на статуквото – ГЕРБ и ДПС и единствено би подкрепила новите формации. И трите нови партии в парламента обаче многократно са заявявали, че не биха се обединили с БСП, което прави възможността за предсрочни избори през лятото все по-вероятна.

Отговорът на БСП

Решението зависи от нашите колективни органи на партията.

Така лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира в парламента новината, че нейната парламентарна група ще проучи третият проучвателен мандат от президента Румен Радев за съставяне на правителство.

Днес от левицата ще проведат извънредно заседание на Изпълнителното бюро, което трябва да вземе решение за дата и час за свикване на Националния съвет, където да бъде обсъдена ситуацията и да се вземе решение как БСП да постъпи с третия мандат.

На въпроса дали вече са водени разговори с други партии, Нинова отговори категорично: „Не! Първо решението ще бъде на нашите колективни партийни органи за това какво да предприемем“. Лидерът на левицата отново подчерта, че разговори с ГЕРБ са изключени и не могат да се водят.

Десислава Атанасова: БСП да върне мандата и да отиваме на избори

Няма смисъл мандатът да се бави. Трябва да се върне по най-бързия начин и да се обяви дата за предсрочни избори. За това призова председателят на парламентарната група на ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова.

„Право на президента на републиката е да избере коя ще е третата политическа сила, на която ще връчи мандата. Ние не оспорваме неговото право. Бих искала обаче да апелирам към Българската социалистическа партия, при вземането на решението дали ще правят някакви консултации, да върнат бързо мандата. Ясно е математически, че без ГЕРБ и „Има такъв народ“ не може да се състави правителство“. Според Атанасова всеки ден работа на този парламент крие риск от приемане на „противоречиви и лобистки“ законопроекти. „Народното събрание не се занимава с дневния ред на обществото, а с теми, които целят оцеляването на политическите партии или изграждането на тяхната политическа кампания“, смята председателят на групата на ГЕРБ/СДС.

Христо Иванов: Няма да подкрепим мандат на БСП

През цялата кампания много ясно сме казали, че не можем да подкрепим управление с мандат на БСП. Тази наша позиция остава непроменена, заяви председателят на ПГ на „Демократична България“ Христо Иванов. „Не виждам БСП да имат ясна програма, която да разреши проблемите, които поставят българските граждани. От тази гледна точка става неизбежно отиването на избори. Предсказах го и в нощта на изборите, когато казах, че този парламент може да „издими като мокър фас“. Виждаме, че в зала се прави повече предизборна кампания, отколкото законодателство“, смята Христо Иванов.

Той коментира и приетите на Правна комисия законови промени, закриващи специализираните съд и прокуратура, което предизвика недоволството на прокурори, към което се присъедини и ръководителя на държавното обвинение Иван Гешев. „Всеки има право да протестира. Първо – този протест е поредният, организиран административно от прокуратурата. Време е българските прокурори, ако искат обществото да им има доверие да упражняват огромната си власт, да покажат истинска независимост, включително от йерархията, която ги организира. Аргументът, че обсъждането на законодателство в Народното събрание е намеса в съдебната власт, показва дълбоко неразбиране на ролята на парламента в една демократична страна“, смята Христо Иванов, който определи магистратския протест като „административно мероприятие“.

Мустафа Карадайъ: Отиваме към предсрочни избори

Отиваме към предсрочни избори, смята лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. „Българските избиратели на 4 април избраха промяната. Освен това, ние имахме възможност да заявим нашата позиция, че партиите, които загубиха изборите – говоря за ГЕРБ и БСП, ние няма да ги подкрепим, ако те предложат кабинет. Това е нашата позиция от ДПС. Заедно с това бих искал да кажа, че връчването на трети мандат не случайно е предвидено в конституцията, а с оглед на това би било добре тези, които получат трети мандат, да се опитат и да потърсят съгласие в Народното събрание за определени политики“. „Тепърва ще видим каква ще бъде позицията на БСП и как ще се развиват процесите“, коментира още Мустафа Карадайъ.

По повод на промените в Изборния кодекс, одобрени на второ четене в пленарната зала и предвиждащи падане на ограничението на изборните секции в чужбина, той посочи лаконично: „Конституцията не прави разделение между българските граждани, независимо къде се намират те“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!