Нинова, НС
На снимката: лидерът на БСП Корнелия Нинова

Вчера на заседанието на правната комисия в парламента промените в съдебната реформа и по-конретно закриването на специализираните съд и прокуратура, бяха приети на първо четене. За тях гласуваха 10 депутати – тези от парламентарните групи на „Демократична България”, „Има такъв народ”, Изправи се! Мутри вън!”, както и тази на БСП. Против гласуваха единствено от ДПС, а ГЕРБ се въздържаха.

Оказва се, че макар правосъдната реформа, по един или друг начин, да беше залегнала в предизборните кампании на всички политически партии, в момента ДПС и ГЕРБ отчаяно се борят да запазят специализираните съд и прокуратура. Така поради липсата на ясно мнозинство в 45-ото Народно събрание, сега приемането на тези важни промени зависи единствено от БСП.

Правосъдната реформа

От учредяването си през 2012 година специализираните съд и прокуратура не са доказали своята ефективност. Това изтъкна като аргумент в полза на съдебната реформа Атанас Славов от „Демократична България“. Неведнъж те бяха определяни като „бухалки” на властта. Зам.-председателят на Народното събрание – Татяна Дончева, пък преди дни ги нарече „инструменти на ГЕРБ срещу конкуренцията“.

По думите на Славов тези органи са станали известни в обществото с поръчковото „правосъдие”, което осъществяват и показните процеси. „Тези органи, особено прокуратурата, се доближиха до инквизиционни органи, в които политическите противници и бизнес опонентите бяха просто хвърляни за назидание, процесите продължават с години”, каза той.

Атанас Славов представи и промените в НПК, които са внесли. „С този законопроект се въвеждат в процесуалното законодателство норми, водещи до прехвърлянето на производствата от специализираните органи на съдебната власт към общата правораздавателна система”, обясни той.

ГЕРБ отчаяно се опитва да запази специализирания съд и прокуратура

Както стана известно от вчерашното гласуване, а и от многобройните изказвания на ГЕРБ, от партията не подкрепят промяната. Многократно техни представители заявиха, че премахването на структурите е част от задкулисна договорка и само би влошило ситуацията с правото в България. Именно в тази връзка премиерът в оставка Бойко Борисов изтъкна някои интересни доводи в защита на „бухалките на властта”:

„С днешните огромни мнозинства да закриеш КПКОНПИ, със запорираните стотици милиони левове сметки, които в момент, в който паднат ще бъдат изнесени в чужбина и може с тях ще бъдат плащани следващите избори. Всичко е в помощ на Радев за президентските избори”, посочи Борисов.

Правосъдният министър Десислава Ахладова заяви, че ако предложението за закриване на специализираните съдилища и прокуратури бъде прието, това ще бъде направено в противоречие с констатациите по Механизма за сътрудничество и проверка и рискува напредъка на България по него, постигнат по този механизъм.

Днес на протест пък прокурори от цялата страна заявиха, че ще изпратят становища до всички европейски институции.

Макар и от ДПС да не са правили публични изказвания по въпроса със съдебната реформа, позицията им стана ясна вчера, след като и двамата представители на партията в правосъдната комисия гласуваха „против” промените.

Решението е в ръцете на БСП

След явния отказ на ГЕРБ и ДПС да подкрепят правосъдната реформа единствената партия, която може да осигури достатъчен брой гласове, за да може реформата да се приеме, е БСП. Партията както в своята предизборна кампания, така и преди това многократно се е обявявала за направата на съдебна реформа.

„Закриването на Специализирания съд и прокуратура са наши приоритети от години, ние бяхме против тях още при създаването им“, каза днес лидерът на БСП, аргументирайки подкрепата за предложението на „Демократична България“, което мина на Правна комисия.

Така приемането на съдебната реформа с подкрепата на БСП засега изглежда възможно, предстои да разберем обаче в каква форма ще се случи това и дали ще се наложат значителни компромиси.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук