Снимка: Булфото архив
Снимка: Булфото архив

България, най-бедната държава в Европейския съюз, се отправя към шестите си предсрочни парламентарни избори за три години на фона на политическата криза в страната. Днес се провали и третият опит за съставяне на правителство. Така започва материала си онлайн изданието на испанския в-к 20minutos.

От редакцията съобщават, че популистката формация „Има такъв народ“ е върнала третия мандат за излъчване на правителство на президента Румен Радев, което на практика е довело до свикването на нови избори.

В статията се пояснява, че консерваторите от ГЕРБ и реформаторите от ПП-ДБ са управлявали съвместно страната в последните девет месеца, а днес мнозинството от парламентарно представените сили предпочитат изборите за Народно събрание да съвпаднат с тези за европейски парламент и да бъдат на 9 юни.

През юни 2023 г. ГЕРБ и ПП-ДБ постигнаха съгласие да управляват на ротационен принцип и да се сменят на девет месеца, в опит да отблокират политическия процес в страната на фона на изострената геополитическа обстановка. Ротацията обаче претърпя провал миналата седмица заради несъгласие с част за кандидатите за министри и управленската програма за следващите месеци, пишат от 20minutos и допълват, че най-големият препъникамък се оказал постът за външен министър.

За да бъдат изборите на 9 юни, президентът трябва да издаде указ до 9 април. Радев съобщи, че още този четвъртък започва консултации с кандидатите за служебен министър-председател, след което ще насрочи и датата за изборите.

От изданието информират, че президентът трябва да назначи новия служебен премиер по новите конституционни правила, които бяха приети от депутатите неотдавна.

Радев предупреди от риска политическата криза да се задълбочи в тази страна, която е членка на НАТО и която не крие амбициите си да приеме еврото през 2025-а година, посочват от изданието.

За финал се отбелязва, че от тази неделя, 31 март, България ще стане част от Шенгенското пространство, но само по въздух и вода.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук