туристи, туризъм

Европейският парламент прие въвеждането на сертификати за Ковид-19 в срок от 12 месеца. Има необходимост и за въвеждането на безплатни тестове , става ясно от преговорната позиция, одобрена вчера в Брюксел.

„Днес Европейският парламент прие преговорната си позиция по предложението за издаване на сертификат, потвърждаващ правото на свободно движение в Европа по време на пандемия. Членовете на Европейския парламент се съгласиха, че новият „сертификат за Ковид-19 на ЕС“, вместо предложения „цифров зелен сертификат“ от Европейската комисия, трябва да е валиден 12 месеца, а не повече“, се казва в документа.

Притежателите на сертификат за Ковид-19 на ЕС не трябва да подлежат на допълнителни ограничения за пътуване, като карантина, самоизолация или тестване.

Законодателното предложение за граждани на ЕС беше одобрено с 540 гласа „за“, 119 „против“ и 31 „въздържали се“, докато предложението за граждани на трети държави се прие с 540 гласа „за“ и 80 „въздържали се“. Гласуването се проведе вчера, а резултатите бяха обявени днес сутринта. Парламентът и Съветът вече са готови да започнат преговори. Целта е да се постигне споразумение преди летния туристически сезон.

Депутатите също така подчертават, че за да се избегне дискриминация срещу неваксинираните и поради икономически причини, страните от ЕС трябва да „осигурят универсални, достъпни, навременни и безплатни тестове“.

Документът, който може да бъде в дигитален или хартиен формат, ще потвърждава, че човек е бил ваксиниран срещу коронавирус или, като алтернатива, че има скорошен отрицателен резултат от тест или се е възстановил от инфекция.

Европейските сертификати за Ковид-19 обаче нито ще служат като документ за пътуване, нито ще станат предпоставка за упражняване на право на свободно движение, казват евродепутатите.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!