На снимката: Корнелия Нинова

Преизчислението на пенсиите, прието на първо четене в сряда, официално остана за следващия парламент. Решението бе взето на заседание на председателски съвет, след остри пререканията в пленарна зала.

От БСП не успяха да убедят останалите депутати да гласуват ключовите текстове директно на второ четене в пленарна зала днес, тъй като това погазва процедурните правила.

„Очакванията няма да бъдат изпълнени, остава да се надяваме решенията на този парламент ще намерят израз веднага в началото на следващия парламент“, обяви след председателския съвет Кристиан Вигенин. Той допълни, че при това положение БСП се съгласява дневният ред да продължи по първоначалния план.

Въпреки, че беше ясно, че за краткото си съществуване 45-ото Народно събрание не може да приеме решение за такава фундаментална промяна в бюджета на пенсионната система, БСП успя да вкара законпроекта си в дневния ред на заседанието в сряда. На него, след като над два часа си разменяха обвинения в лицемерие и предизборна агитация, депутатите изненадващо събраха голямо мнозинство за преизчисление. БСП беше подкрепена от „Има такъв народ“, „Изправи се! Мутри, вън!“, ДПС, „Демократична България“, въпреки че ДПС и „Демократична България“ призоваваха решението да бъде оставено на следващ парламент и за следващ бюджет – от 1 януари 2022 г.

Припомняме, че 127 депутати гласуваха „За“ преизчисление на пенсиите, отпуснати до края на 2017 г. Това трябваше да стане от 1 юли 2021 г., като за база се използва средният осигурителен доход за 2018 г. В резултат на това преизчисление щяха да бъдат повишени пенсиите на 56% от възрастните. Необходимите за целта средства, обаче, са 1,110 млрд. лв. до края на годината, които така или иначе нямаше откъде да се вземат без актуализация на бюджета на държавата и на държавното обществено осигуряване.

В последните часове на 45-ото Народно събрание днес има включено още едно проекторешение, изискващо милиони за пенсии – предложението на Мая Манолова добавките от 50 лв. да се удължат до края на годината. Това решение е включено в проект за промяна в закона за извънредното положение, който също има нужда от две четения, но за разлика от другата пенсионна инициатива не е минавал дори на първо четене в зала. Това прави шансовете да мине са още по-нулеви от решението за преизчисляване на пенсиите нищожни.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!