На снимката: Десислава Иванчева

Унижението да ни водят с Биляна Петрова на лекар с пранги на краката беше сигнал към „непослушните“. Бяхме единствените, които са задържани на улицата толкова дълго, седели зад стъклен преграда и водени оковани на преглед. За мен това беше част от показно-наказателна акция срещу нас. Това заяви бившият кмет на столичния район Младост Десислава Иванчева специално за ДЕБАТИ.БГ.

Преди дни Върховният касационен съд измени мярката „домашен арест” в „парична гаранция” от 10 000 лева. Това става три години след показното й задържане при зрелищна акция на прокуратурата и КПКОНПИ в центъра на София и началото на процеса срещу нея и колежката й зам.-кмета Биляна Петрова.

Обвинението беше за взимане на подкуп от 187 000 евро лв. от инвеститора Александър Ваклин като гаранция за предвижване на строителен обект.

Не само срещу мен и Петрова, а срещу тези, които не слушкат и не се вписват в това управление и в този мафиотски и крадлив начин на мислене. Това трябваше да бъде сигнал, че ще се случи на всеки, който бъде различен извън управляващите. След време много често чувах „Внимавайте, да не ви се случи това, което се случи на Иванчева.

Тя разказа и за същността на управлението й в Младост, което е засегнало много интереси, защото е работили предимно за хората и законността.

 Администрацията и гражданите бяхме едно общо и се подкрепяхме взаимно. Ние сме обикновени хора, които не говорим политически и красиво. Бяхме истиснки граждани, които искахме да си запазим квартала. В квартала съм от 70-те години и помня колко красив, спокоен и зелен беше. Предишното управление работеше само за частния бизнес, а не за обществените интереси, които за нас бяха на първо място.

Според нея именно фактът, че никой не е очаквал, че може да победят ГЕРБ на изборите и ще „разбърка схемите“ я е поставило в уязвима позиция.

Бяхме шепа граждани без политически опит и без гръб, които просто се възмутихме на начина на управление на ГЕРБ. Дойдоха пред блока ми да застрояват, получи се добра координация между малки и големи протести. Имаше и референдум и никой не е очаквал, че ще може да преборим ГЕРБ с около 60 – 65 процента. Никой не е очаквал и че ще получим 29 хил. гласа. За малко над година успяхме да направим много неща.

По думите на Иванчева, тя и колегите й са били трудни за контролиране и затова е станала мишена.

Разкрихме много нарушения в много направления; спряхме незаконни строежи; нерегламентирано ползване на общински жилища, регулирахме повече параметрите за строеж, които често се превишават и не само в Младост, върнахме задължения, работихме неуморно. Бяхме непредвидими и именно заради това решават да пуснат въпросните СРС-та, които в последствое се оказаха незаконни и негодни

Има ли вече отговор на въпроса кой и защо поръча „сготвянето“ й; показала ли е Специализираната прокуратура по-специално отношение към нея; имаше ли хора, които са се издигнали в кариерата, заради тази акция; каква е равносметката три години след кошмара и кои са хората, които й подават ръка в момента, цялото интервю четете ТУК

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!