Десислава Иванчева е бивш кмет на столичния район Младост, в който е родена. Завършила е Националната финансово-стопанска гимназия. Притежава бакалавърска степен по “Публична администрация” и в процес на завършване на магистърката си степен “Европейско управление”. Работила е като счетоводител, ревизьор; управител на транспортна фирма. През 2016 се явява на изборите за кмет на района, подкрепена от Инициативен граждански комитет, след поредица от протести против застрояването в квартала. През 2018 е публично арестувана в безпрецедентна акция в центъра на София, заради обвинение за взимане на голям подкуп от строителен предприемач Александър Ваклин. През щи 2021 е освободена с парична гаранция от 10 хил. лв.

След като вече сте на свобода, имате ли обяснение защо преди 3 години бяхте показно арестувана в центъра на София, където предварително се бяха събрали проправителствени медии и журналисти. Това не се е случвало с никой друг – защо точно на вас? 

Ние бяхме единствените, които са държани толкова дълго, които са седели зад стъкленa преграда и единствените, които бяхме водени на лекар с пранги на краката и вериги на ръцете. За мен това беше показно-наказателна акция. Не само срещу мен и Петрова, а срещу тези, които не слушкат и не се вписват в това управление и в този мафиотски и крадлив начин на мислене. Това трябваше да бъде сигнал, че ще се случи на всеки, който бъде различен извън управляващите. След време много често чувах „Внимавайте, да не ви се случи това, което се случи на Иванчева“.

С нашето избиране в Младост бяхме малко нестандартно управление.Администрацията и гражданите бяхме едно общо и се подкрепяхме взаимно. Ние сме обикновени хора, които не говорим просто политически и красиво. Бяхме истински граждани, които искахме да си запазим квартала. Предишното управление работеше само за частния бизнес, а не за обществените интереси, които за нас бяха на първо място.

Бяхме шепа граждани без политически опит и без гръб, които просто се възмутихме от начина на управление на ГЕРБ. Никой не е очаквал, че ще спечелим изборите.

Кои бяха нарушенията, които констатирахте и това ли ви направи мишена? 

Разкрихме много нарушения в много направления; спряхме незаконни строежи, нерегламентирано ползване на общински жилища; оказа се, че част от общинската собственост нямаше актове, например. Регулирахме повече параметрите за строеж, които често се превишават не само в Младост, върнахме задължения – над 70 хил. лв. , работихме неуморно. Не се бяха обявявали конкурси. Следяхме стриктно строежите и разрешеното време за работна дейност. Ще дам пример – при второто застрояване на „Гаранти коза” им намалихме 50 хил. квадратни метра и то само защото спазваме закона. Повечето кметове си затварят очите.

Бяхме трудни за контролиране и именно заради това решиха да пуснат въпросните СРС-та, които се оказаха незаконни, отделно и отпаднаха на последна инстанция. Нарушихме много интереси. И не бяхме зависими, аз имах транспортен бизнес и склад-магазин, например. Сега се чувствам спокойна.

Три години след публичното ви задържане, имате ли идея как парите попаднаха в колата ви? Оказа се, че те са единствената улика срещу вас? 

Ако нещата се гледат извън този съд не бих казала, че са улика срещу нас. В съдебна зала бяха повикани три тома свидетели – инвеститори, строители и собственици, администрацията на Младост и администрацията на архитект Здравков. И въпреки че всички тях съм ги контролирала документално, те бяха честни и казаха, че никога не съм искала нищо за себе си.

На първа инстанция съдия Хинов не прие, че сме получили пари, но на втора инстанция това се приема. На нашата фейсбук страница може да се види суров запис от БНТ, който е единственият в делото ни. Там много ясно си личи. Карат ме да гледам в земята, което е незаконно. После ме отвеждат и колата остава с отворени врати и прозорци без надзор. След часове се връщаме и вече всичко е изцапано и „свети“. Т.е имало е злонамереност и подготовка. Никой не си носи в кашон три пачки с банкноти, още повече с отворени врати и прозорци. Там имаше около 130 човека. Изцапването беше ясно, че е подготовка. Също така изискахме записите на КАТ от кръстовището, но не бяха предоставени. Ако ги бяхме видели, щяхме да стигнем до извършителя и оттам до поръчителя. Но този съд трябва да бъде закрит.

По време на целия процес усещахте ли по-различно отношение към вас от страна на специализирания съд и прокуратура? Например в сравнение с това на ВКС?

С ВКС нямам контакт, освен тази мярка. Това е строга и авторитетна инстанция. Съдиите са на друго ниво и следят дали на предишните две инстанции има процесионални нарушения, а ние сме пълни с такива. За домашния арест – със смесени чувства съм, но им благодаря. Гаранцията е сравнително голяма сума.

Ние бяхме първите, които дадоха старт на Гешев. При нашето задържане той беше обикновен административен ръководител, който координираше цялата акция по задържането ни. Следващият, Тони Балкони (Антон Славчев), който също се издигна в кариерата. Другият е Пацо Терасата (Пламен Георгиев), който също е на добра позиция. Има и други. Факт е, че на брифинга след задържането ми Гешев брутално лъжеше. Каза, че сме броели парите на „Марая”, което е градинката до Кристал и е страшно оживено. Именно това показва, че не се съобразяват със законността и доказателствата, а просто изпълняват поръчки. Освен това са безкрупулни и нагли. Много права ни бяха нарушени. Спецсъдът не се интересува от доказателства, няма и СРС-та, които цитират.

Например – не конкретизират в кой час точно сме се срещали, според тях, с Дюлгеров. Казвват „около полунощ“, което не е сериозно. Нямат СРС, звуков файл, видео или дори снимка, защото не е имало такава среща. В този съд обикновено те трябва да докажат, че си виновен, не ти да докажеш, че си невинен. Ние ги опровергахме с клетки на мобилни оператоти, които показват, че сме били на 3 км разстояние. Това е само малка част от всички неточности и противоречия. Човекът който ни е подслушвал телефоните, пише всеки ден доклади до неясно кого, а няма право да пише доклади. Освен това те съдържат информация за служебни срещи по съвсем други теми и тази информация е събирана неправомерно. Той самият в края на март месец докладва, че не е имало никакъв разговор, или каквото и да е искане на пари и корупция. А самата прокуратура в средата на месеца на 16 март казва, че аз вече съм искала. Така че Специализираният съд трябва да бъде закрит само, заради това че няма доказателства, те просто не ги четат, не се съобразяват. Има и други нарушения. На нас не ни трябва такъв съд, той е злонамерен, а съдебната система трябва да е правова, честна и единствено да прави изводи въз основа на това има или няма доказателства.

След като ви нанесоха толкова здравословни и психически щети, към днешна дата може ли да кажете реално кой и защо го е направил? Вие щрихирахте, че са замесени вашите опоненти в Младост, бихте ли казали нещо по-конкретно?

Различни са версиите, по които работим, но така да заявя без доказателства просто ще е несериозно. Със сигурност мога да кажа, след това мога и да го защитя, че е станало със съгласието на управляващите, и със съгласието на Бойко Борисов. Всички знаем, че Гешев, Пацо терасата и Тони Балкони няма как да са така смели, ако над тях не стоят властимащи и хора с финансови възможности, които разбраха, че ние нямаме зависимост и няма как да ни контролират. Ние сме непредсказуеми и нестандартни. Действително нашият район Младост е страшно богат. Това е един квартал, който носи много приходи и ГЕРБ съжаляват, че ни подцениха. За този кратък период ние научихме страшно много, работихме много усилено, на педали, успяхме да обхванем широк мащаб от промени и закони и натрупахме много голям опит. Но ние си знаехме, че ще бъдем отстранени и работехме страшно много.

Разбрахме, че адв. Албена Белянова е имала доблестта да ви плати паричната гаранция, за да излезете на свобода. Как се случва така, че един адвокат, вместо да очаква да получи хонорар, плаща пари от джоба си за свободата?

Албена Белянова (тя не е адвокатът по делото – б.а) е един невероятен, разкошен човек, който също е доста репресиран от системата. Непрекъснато е в дела и тя познава „машината за мелене“ общо казано. Тя ми е приятел, познаваме се от доста време. Това че е адвокат спомага по-експертно да проследи нещата, как наистина Специализираният съд ни нарушава правата. Тя не е от тези адвокати, които имат излишни пари, просто е продала апартамент и в момента има пари, които може да отдели. На мен отначало ми беше супер неудобно, тъй като това са 10 000 лева. За човек с нормални финанси това е огромна сума, но тя каза –  представи си за 10 минути правим трансфера от банка в банка и ти си свободна. Нямам думи да опиша, жестът е невероятен. Тя не е от тези адвокати, които са корумпирани, които търгуват с душата на подсъдимия.

Защото е факт, че се „правят размени“ – ще освободим този, за сметка на другия, който е обикновен човек. Това се прави, за да се отчита дейност. Чувала съм за 6-7 цифрени суми. През 2017-та бивш политик ми беше казал, че трябва да събирам пари, за да се откупвам от прокуратурата. Тогава не го разбирах. Това че сме смели, показва, че нямаше зависимости.

В момента тече акцията по събирането им. Помагат ми хора с 20, 50, 100, което означава, че и това не са хора с големи възможности. Също показва, че зад мен не седят олигарси. Заради тези хора си заслужава да продължаваш да се бориш. Благодаря им.

На предишните евроизбори участвахте лично и получихте доверието и съчувствието на обществото. Получихте повече гласове дори от партии като тази на Валери Симеонов. Бихте ли се кандидатирали отново на бъдещи избори? 

На евроизборите съдия Хинов успя да ни даде между 5 и 7 дни извън домашния арест. Събрахме подписи, видяхме се с хората. Макар и за малкото дни, успяхме да постигнем тези добри резултати. Тогава прокуратурата и съдът разбраха, че не е добре да сме на свобода, защото хората ни харесват и подкрепят и за следващите избори не бяхме пуснати и за един ден. По принцип ще участвам. Младост ми е на сърце и битката за него, но в момента ще си почивам. Но един буден човек няма как да бъде приспан.

 

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук