На снимката: Джо Байдън и Ашраф Гани

Американският президент Джо Байдън се срещна с президента на Афганистан Ашраф Гани и бившия му политически враг Абдула Абдула в петък в Белия дом, където призова афганистанците да решат бъдещето на страната си, докато последните американски войски се оттеглят след 20 години война и правителствените сили се борят с офанзивата на талибаните, пише „Ройтерс“ в свой анализ.

Байдън, седнал до Гани и Абдула в Овалния кабинет, ги нарече „двама стари приятели“ и заяви, че подкрепата на САЩ за Афганистан не приключва и ще бъде запазена въпреки изтеглянето на САЩ. „Афганистанците ще трябва да решат бъдещето си, какво искат“, каза Байдън, заявявайки, че „безсмисленото насилие трябва да спре“. Гани каза, че афганистанските сили за сигурност са си върнали шест области в петък. Той заяви, че уважава решението на Байдън и че партньорството между САЩ и Афганистан навлиза в нова фаза.

В разговор с репортери след срещата Гани каза, че решението на САЩ да изтеглят войски е суверенно и задачата на Кабул е да „управлява последствията“. Той добави, че Байдън ясно е формулирал, че посолството на САЩ ще продължи да работи и помощта за сигурност ще продължи и в някои случаи ще се движи по ускорен график. Абдула заяви в интервю за Ройтерс след срещата на Байдън, че заседналите вътрешноафганистански преговори за политическо уреждане на десетилетията на гражданска война, не трябва да се изоставят, освен ако самите въстаници не се оттеглят от тях.

„Мисля, че не трябва да затваряме вратата, освен ако тя не бъде напълно затворена от талибаните“, каза Абдула. „Не можем да кажем„ не “на разговорите, въпреки липсата на напредък или въпреки случващото се на терен.“ Срещата в Овалния кабинет би могла да бъде толкова ценна за Гани заради нейната символика, колкото и за всяка нова помощ от САЩ, защото ще се разглежда като утвърждаване на подкрепата на Байдън за изпадналия в беда афганистански лидер, тъй като той се сблъсква с успехите на талибаните, атентати и убийства, нарастване на случаите на COVID-19 и политически борби в Кабул.

„Във време, когато моралът е невероятно нестабилен и нещата тръгват надолу, си струва да се направи всичко, за да се повиши моралът и да се укрепи правителството“, каза Роналд Нойман, бивш посланик на САЩ в Кабул. „Поканването на Гани тук е доста силен знак, че го подкрепяме.“

Прегръдката на Байдън обаче идва само месеци след като американски служители притискаха Гани да се оттегли в полза на преходно правителство, за да бъде преодоляна задънената улица в мирните преговори. Байдън поиска от Конгреса да одобри помощ за сигурността на Афганистан за 3,3 милиарда долара през следващата година и изпраща там 3 милиона дози ваксини, за да му помогне в борбата с коронавируса. Американските служители бяха категорични, че Байдън няма да спре американското изтегляне – вероятно ще бъде завършено през следващите седмици – и той е малко вероятно да одобри каквато и да е американска военна подкрепа за Кабул, за да спре напредъка на талибаните освен съвети, разузнаване и поддръжка на самолетите.

Във втория ден на посещението си афганистанските лидери се срещнаха с политици от Конгреса, където решението за военно оттегляне на Байдън срещна възражения от много членове на двете партии. Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, приветствайки Гани на двупартийна среща, каза, че очаква с нетърпение да чуе какво повече може да се направи с американската хуманитарна помощ, особено за жени и момичета. Много депутати и експерти изразиха дълбока загриженост, че ако талибаните бъдат върнати на власт, ще обърнат напредъка, постигнат в правата на жените и момичетата, които бяха грубо репресирани лишени от право на образование и работа по време на управлението на бунтовниците в периода 1996-2001.

Посещението на Гани и Абдула идва на фона на блокиран мирен процес и бушуващо насилие, докато афганистанските сили за сигурност се борят за спиране на пролетна офанзива на талибаните, която заплашва няколко провинциални столици и предизвика мобилизация на етнически милиции за укрепване на правителствените войски.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, говорейки по време на посещението си в петък в Париж, заяви, че Вашингтон „гледа много строго“ дали талибаните са „сериозни по отношение на мирното разрешаване на конфликта“. Кризата подсили сериозните опасения, че талибаните могат да си възвърнат властта – две десетилетия след инвазията, водена от САЩ, която сложи край на суровото им ислямисткото управление, позволявайки възраждането на „Ал Кайда“.

Представители на САЩ и ООН казват, че екстремистите поддържат тесни връзки с талибаните. Талибаните от своя страна настояват, че „Ал Кайда“ вече не оперира в Афганистан. Американски правителствени източници, запознати с разузнавателни данни, описват ситуацията като „ужасна“, завършва Reuters.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук