Глобалният наблюдател за мръсни пари съобщи, че е добавил членката на Европейския съюз Малта към своя „сив списък“ на страните, подложени на засилен мониторинг, и е запазил Пакистан в списъка въпреки напредъка в борбата с финансирането на тероризма, съобщи „Ройтерс“.

Работната група за финансови действия (FATF) също заяви, че Хаити, Филипините и Южен Судан са добавени към сивия списък и че Гана е премахната, след като страната е постигнала напредък.

Малтийското правителство вече бе отбелязало включването си в списъка, което няма правни последици. Премиерът Робърт Абела нарече включването на страната „несправедливо“.

FATF предприе своя ход след години на международна критика на малтийската политика, включително продажба на национални паспорти, както и липса на правни действия срещу държавни служители, които бяха споменати в Панамските документи за създаването на тайни офшорни компании.

„Остават сериозни слабости и области на работа, които Малта трябва да реши“, каза президентът на FATF Маркус Плейер на пресконференция. „От решаващо значение за Малта е да увери, че съществуват системи, които са достатъчно силни, за да предотвратят прането на пари и финансирането на тероризма.“

Плейер заяви, че Пакистан остава под засилено наблюдение, въпреки съществения напредък по отношение на всички точки в плана за действие за 2018 г., с изключение на последната точка, свързана с разследването и преследването на висши лидери и командири на терористични групи, определени от ООН.

Той добави, че Пакистан все още не успява да въведе глобални стандарти за борба с изпирането на пари.“Това означава, че рисковете от пране на пари остават високи, което от своя страна може да подхрани корупцията и организираната престъпност.“

Съветът за борба с изпирането на пари на Филипините, председателстван от губернатора на централната банка, излезе с изявление в събота, в което декларира ангажимента на страната да изпълни 18 точки за действие от плана на FATF в предвидения срок.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!