георги панайотов
На снимката: Георги Панайотов

Пилотска грешка не е причината за катастрофата с МиГ-29. Не знаем дали майор Терзиев, изпълнявайки задачата, е имал време да проследи къде се намира над земята. Тук идва ролята на тези, които го командват. Това коментира служебният военен министър Георги Панайотов в ефира на Би Ти Ви.

„Провеждат се две разследвания. Едното на военна полиция, което се стреми да установи фактите и обстоятелствата, а другото на прокуратурата, което търси вина. Аз боравя с данни на военна полиция, които са на мое подчинение – заключението им е, че не търсят пилотска грешка не е тяхно заключение“, каза той.

Пределната за учението е била 2000 м, но 1200 е височина, от която пилотът може да се измъкне, да вземе решение. Става обаче въпрос за нощ и е било непрогледно, което усложнява ситуацията.

В същото време стана ясно, че имената на щурманите, които са направлявали майор Терзиев, са известни, но те са следствена тайна и не могат да бъдат съобщени. Последните думи на майор Терзиев, записани в командния пункт, са „Поразих целта“. Командирът на базата в Граф Игнатиево казал на министъра, че гласът му е бил спокоен и уверен.

Министърът отново потвърди, че мишената е падала много по-бързо, възможно е пламъкът да е прогорил парашута, още няма установени с категоричност факти.

Спазени са изискванията за отдалеченост от брега и пускане от 7000 м на мишената. Между 4 и 7 хил. метра се извършва стрелбата и тук е въпросът защо тя не е прекратена, щом мишената е паднала под тази височина“, допълни Панайотов.

Той акцентира, че както пилотът може да вземе решение за прекратяване на мисията, така и този, който го командва от земята.

Вече е установен контакт с производителя

Вече е установен контакт с производителя и се чакат отговори дали точно тази черна кутия е правена в Русия, или в Украйна.

Този, който я е произвел, може да разчете данните най-добре и с него ще работим, за нас няма по-лесен или труден вариант дали ще е Русия или Украйна.

Припомняме, че вчера стана ясно, че военните от Граф Игнатиево препоръчват да се търси съдействие от производителя на черната кутия, за да се свали информацията от падналия изтребител. Има притеснения, че може да се създадат условия за нарушаване на информацията, тъй като черната кутия е имала деформации, както и вода, и следи от петролни продукти.

В модула на паметта няма никакви касети, ленти, които могат да записват глас. Той няма радио маяк, звуков маяк или светлинен маяк.

„Това, което получихме вчера от ВМС беше защитеният корпус на регистратора на падналия изтребител. За съжаление, имаше нарушаване на херметичността на здравия корпус, той беше пълен с вода, съобщиха военните. Вътре в контейнера се намира информацията, модулът на паметта е защитен с различни материали против висока температура. Имаше деформации и вода и следи от петролни продукти, отсъстваше електрическия съединител, имаше нарушения на целостта на модула на паметта”, обявиха още военните.

От авиобаза Граф Игнатиево посочиха, че не са оторизирани да работят до такава дълбочина с технологията, по която е изпълнен моделът.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!