С Испания, готова да отвори отново вратите си за света, ще се разходим из по-малко познатите острови в страната, които предлагат райски пейзажи и неповторими изживявания на посетителите им.

Малко държави бяха засегнати, толкова силно от пандемията от Covid-19, колкото Испания. Страната трябваше да се справи със стотици хиляди заболели, вследствие на което жителите на страната претърпяха едни от най-тежките ограничителни мерки в западния свят.

Но след месеци на трудности, страната най-накрая започва да се връща към нормалния си начин на живот. Може да мине известно време, преди големите му градове да отворят отново вратите си за света, но има много отдалечени кътчета в страната, които са идеални дестинации за тези, които търсят спокойствие и по-различни изживявания.

Нека се разходим из някои от по-малко популярните острови в Испания, които по нищо не отстъпват на най-популярните дестинации. Те предлагат слънце, море, забележителни места и автентични преживявания, далеч от утъпканите туристическите пътеки.

 

Ла Палма

Като вторият най-отдалечен западен остров в архипелага на Канарските острови, Ла Палма понякога понася тежестта на ожесточените пасати, идващи от Атлантическия океан. Но през летните месеци този остров с територия около 400 квадратни километра, предлага същия умерен климат като по-популярните му съседи Тенерифе и Гран Канария.

Трите вулканични кратера, на които се дължи създаването на този остров, го правят убежище за туристи любители на природата. Те имат възможност да изследват над 800 километра маркирани пътеки и да се изкачат до най-високата точка на острова, Роке де лос Мучачос (2426 метра). По-питните туристи могат да опитат да се справят с прословутата пътека GR 131 – 48-километров маршрут, който включва и трите най-големи върха на Ла Палма.

За тези, които предпочитат по-малко екстремни преживявания има чудесни алтернативи в столицата на острова – Санта Круз. Този очарователен град предразполага да вкусите от живота на местните жители. Можете също така да излезете от Санта Круз и да откриете старомодни села, които изглеждат като застинали във времето. Повечето плажове са сравнително пусти, което гарантира спокойно място, на което спокойно можете да оцените красотата на заобикалящата ви природа.

Форментера

Форментера е само на 30 минути с ферибот от Ибиса, но двата острова не могат да бъдат по-далечни по отношение на културата. Докато Ибиса приветства хедонистичния свят с отворени обятия, Форментера активно се опитва да държи под контрол броя на туристите.

На острова няма летище и в резултат на това голяма част от него е останала неразработена. Което означава, че в тези райони можете да се насладите на природата, без досадни туристически атракции.

Форментера предлага поглед върху живота на средиземноморските острови, преди туризмът да се превърне в основен бизнес. Малкото хора, които живеят тук, ценят естествената красота на острова и се радват на бавен и спокоен начин на живот, който остава до голяма степен непроменен в продължение на поколения.

Има и туристическа част, разбира се, така че и за любителите на светския начин на живот има забавления – кокетни кафенета, малки барове и ресторантчета с изумително вкусни морски деликатеси. Столицата на острова  – Сан Франческо Ксавие е притегателно място и за любителите на шопинга. Бутиковите магазини и пазари предлагат всичко – от ръчно изработени бижута до местни продукти.

Ла Гомера

Разположен в непосредствена близост до Ла Палма и само на 30 минути полет от Тенерифе е недокоснатият рай на Ла Гомера. Този малък остров, с площ около 300 квадратни километра, подобно на Ла Палма, е рай за туристи.

Има над 600 километра немаркирани пътеки и огромни вулканични върхове. Островът е обявен за биосферен резерват на ЮНЕСКО, което означава, че природните му зони са защитени и са идеални за любителите на природата.

Въпреки че островът има летище, той изпълнява само полети до Тенерифе и Гран Канария, така че остава убежище за тези, които търсят спокойствие и тишина. Старинните градове и села са идеални за криволичене из китните улички през слънчевите летни дни и винаги има място на черно-пясъчните плажове на острова.

Търсачите на силни усещания пък могат да се насладят на основната туристическа атракция на острова Mirador de Abrante – платформа със стъклен под, стърчаща от скала над 600 метра над морското равнище до село Агуло.

Ла Грасиоза

Разположена на по-малко от три километра от Лансорте, островът изглежда сякаш насила се е откъснат от големия си брат. Толкова е близо, че всяка година между двата острова се провежда плувното състезание „Ел Рио“.

Отцепването на Ла Грасиоза от Лансорте става официално през 2018 г., когато официално обявен за самостоятелен остров на архипелага. Въпреки че статутът има символично значение за 750 му жители, промяната не е направила нищо, за да развали чара на мястото.

Островът с площ малко над 20 квадратни километра, на пръв поглед изглежда оскъден. И доста по-неразвит от Лансароте, но именно в това е чарът му. На острова изобщо няма павирани пътища. Можете да вземете екскурзовод, но след като последната лодка тръгне по здрач, ще се насладите на едно от най-спокойните места на Канарските острови.

Дори през деня не отнема много време, за да се измъкнете от тълпите. Просто тръгнете от главния град по един от малкото черни пътища и скоро ще се озовете сами с природата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!