Кирил Петков покана

Съдът саботира новите назначения в Банката за развитие в разрез със закона. От следващата седмица всеки ден ще се подава ново заявление и обществото ще бъде информирано за процеса. Това съобщи служебният министър на икономиката Кирил Петков в „Панорама“.

Встъпването в длъжност на професионални банкери за ББР, които трябва да развиват банката, беше спряно от съдия Мария Вранеску, уточни той.

Той обвини съдията, че е взела решение в несъответствие със закона. Акцентира, че репутацията на съдийската колегия зависи от примери като този.

Петков беше категоричен, че от понеделник всеки ден ще подава заявление за вписване на надзора и всеки един ден ще прави публично изявление към обществото за това какво се е случило с новото заявление.

„Точно по този казус имаме пълно несъответствие със закона, защото актовете на Българската народна банка не могат да бъдат спирани. Когато вече пет седмици водим битката тази банка да започне да работи за обществото, за малките и средни предприятия, да не се дават на осем фирми един милиард, когато вече всичко е завършено и казва, че щом БНБ го е одобрила, трябва да се впише и не може да се спира, допълни икономическият министър.

По думите му казусът с ББР показва нагледно как институциите не са функционирали правилно.

„Би трябвало българският съд да дава възможност по случаен принцип да ходи при различните съдии. Забелязваме в момента, че има концентрация, както имаше концентрация на осемте фирми в ББР. Сега има концентрация този тип решения да отиват при трима съдии, една от които е Мария Вранеску“, допълни той.

Припомняме, че на 15 юни БНБ одобри новите управители и членове на Надзорния съвет на ББР, предложени от министъра. В него влизат Валентин Михов и Васил Щонов, а в управителния съвет – Цанко Арабаджиев, Владимир Георгиев и Крум Георгиев.

По-рано тази седмица служебният министърът на икономиката ги представи пред работещите в банката. Тогава той изтъкна, че тя ще се фокусира върху подкрепата за малкия и среден бизнес.

Кирил Петков освободи стария Надзорен съвет на банката в края на май, след като установи, че са отпускани кредити основно на 8 големи фирми в общ размер на 1 милиард лева, а идеята на ББР е да бъде в помощ на малкия и средния бизнес.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!