Българска банка за развитие

БНБ одобри новите управители и членове на Надзорния съвет на ББР, както и членовете на Надзорния съвет, предложени от служебния министър на икономиката Кирил Петков.

В надзора на държавната банка влизат Валентин Михов и Васил Щонов, а в управителния съвет – Цанко Арабаджиев, Владимир Георгиев и Крум Георгиев.

Освободените Митко Симеонов и Велина Бурска обжалват заповедите си и докато тече делото на практика не могат да бъдат остранени. Сега надзорният съвет вече ще е от петима души, а трима от тях, т.е. мнозинството, е назначено по предложение на министър Петков.

Промяната в управлението на ББР става по инициатива на служебния икономически министър Кирил Петков. Още в началото на мандата си той изнесе информация за големите експозиции на банката. Оказа се, че около 1 млрд. лв. са дадени на 8 фирми. Това предизивк аостри обществени реакции и влиза в конфликст със заложено по закон – приоритетно подпомагане на малкия и среден бизнес.

В надзорния съвет остава  Стамен Янев, председател на досегашния му състав. Той беше икономически зам.-министър в последната година управление на кабинета „Борисов 3“.

Служебният икономически министър Кирил Петков го върна на предишния му пост – председател на Българската агенция за инвестиции, а позицията си в ББР той запази, след като единствен се яви на въпросното изслушване.

След разкритията членовете на надзорния съвет – Митко Симеонов и Велина Бурска, не се отзоваха на поканата му за публично изслушване. Досегашният управителен съвет на държавната банка също отказа да предостави информация на назначената от министъра комисия за проверка на финансовото състояние на кредитната институция, а сред това и на одитния й комитет.

Припомняме, че в след скандала БНБ саботира промените като отказва да смени надзорниците чрез използването на процедурни хватки. Тогава стана ясно, че БНБ е отказала да разгледа предложенията за нови назначения в Надзорния съвет на ББР, защото таксата за разглеждане на кандидатурите е платена от личната сметка на председателя на сегашния Надзорен съвет, а по наредба трябва да бъде платена от самата ББР.  Но другите двама членове на Надзорния съвет са отказали да наредят плащане, ефективно саботирайки собствената си смяна.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!