Отстраняват директора на Имотния регистър

Служебното правителство готви смяната на шефката на Агенцията по вписванията Габриела Козарева. За това съобщи министър-председателят Стефан Янев. Това стана ясно на първата отчетна пресконференция на служебното правителство. 

Агенцията, която управлява два ключови публични регистъра – Търговския и Имотния, предивзика серия скандали,  след като нейни служители отказват да впишат смени в директорски, управителни и надзорни съвети на държавни дружества, предприети от новите министри.

В един от последните скандали беше заради болница „Лозенец“. На 9 юни здравният министър Стойчо Кацаров каза, че агенцията умишлено се е забавила с регистрацията на новото ръководство на болница „Лозенец“, изчаквайки отстранения заради незаконни трансплантации проф. Любомир Спасов да подаде възражение по съдебен ред.

„Българските граждани заслужават да се демонстрира ново начало на политическо говорене и на действие, което да им вдъхне увереност, че нещата са преди всичко в техните ръце“, каза премиерът.

Той заяви, че е наясно, че с управление от два месеца няма как да промени държавата, но служебното правителство иска да покаже, че това е едно добро начало.

„Силата е в хората и техните представители, които ще влязат в следващото Народно събрание. Със законодателни промени може да се върне държавността и да се спре със беззаконието и безнаказаността“, каза премиерът.

Янев каза, че за работата на инспекторатите на отделните ведомства ще се произнесат министрите, но като обща картина има претенция за тяхната работа. По част от проблемите обаче се работи.

Габриела Козарева заема поста директор в Агенция по вписванията от 2018 г., когато наследи Зорница Даскалова, която подаде оставка заради срива на Търговския регистър. По-късно същата година вестник излезе информация, че в агенцията са били разпределени бонуси за общо 700 хил. лв. за постигнати резултати за периода, в който Търговският регистър не работеше.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук