Здравният министър, д-р Стойчо Кацаров, изпрати официално съобщение до медиите, в което обяснява последните си действия, касаещи смяната на ръководни кадри в редица здравни институции.

Поводът за съобщението, видимо е, че Софийският градски съд спря вписването на новото ръководство на болница „Лозенец“, назначено от служебния министър на здравеопазването.Това е станало по искане на предишния директор Любомир Спасов. Спасов, който ръководеше болницата от 1998 г. до края на миналата седмица, обжалва уволнението си.

Припомняме, че в петък министърът назначи нов съвет на директорите, който на свой ред определи доц. Радосвет Горнев за шеф на болницата до провеждането на конкурс. Като причина за освобождаване на предишното ръководство Кацаров посочи няколко нарушения – източване на здравната каса, нарушения в процедурите за трансплантация и лоши финансови резултати.

„Решен съм и нищо няма да ме разколебае да разкрия цялата истина за това управление и за причините, довели до тази изключително висока смъртност, непозната в нашата страна от времето на Първата световна война“, казва Кацаров.

Той беше критикуван и за решението си да пенсионира директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.  Кантарджиев в поредица от интервюта коментира своето внезапно пенсиониране като обясни, че това е неразумно по време на епидемия. Той нарече и Кацаров опасен за здравеопазването и го обвини, че изпълнява частни интереси, както и че е разпространявал твърдения, които отричат опасността от коронавируса.

Освен това, наскоро Кацаров отстрани управлението на „Александровска“ и „Правителствена“ болница. Едната за финансови злоупотреби, а другата за нелегални трансплантации,

Ето и цялото изявление на здравния министър:

Не обичам да говоря. Предпочитам действията ми да го правят вместо мен, но съм предизвикан да направя това изявление заради събитията от последните няколко дни.

Първо, по отношение на бившия директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Няма нищо изключително, извънредно или героично в това един служител на администрацията, когато навърши пенсионна възраст, да се пенсионира.

Второ, по отношение смените на управителите на болниците „Лозенец“ и „Александровска“. Цялото общество знае причините за тези смени. Законът дава право на министъра тогава, когато установи тежки нарушения, да смени управителите на лечебните заведения. Ролята на Агенцията по вписванията е да впише в регистъра тези промени. Отказът на агенцията да го направи излиза извън нейните законови правомощия. Какво всъщност се опитват да ни кажат с това си действие – ние сме недосегаеми, ние можем да правим всичко безнаказано, вие не можете дори да ни смените. Можем. Този отказ може най-много да забави събитията с няколко дни, да постави под риск персонала на болниците, лежащоболните. И отговорността за това ще бъде както на бившите директори на лечебните заведения, така и на директора на Агенцията по вписванията.

Отправям призив към министъра на правосъдието да провери законосъобразността на действията на директора на Агенцията по вписванията и ако установи, както твърдя, че тя е надскочила правомощията си и е нарушила закона, да я освободи от заеманата длъжност. Искам да отправя много ясно послание и за това, че някои хора, изпълнителни или други директори, се опитват да се представят пред обществото като жертви. Не са жертви тези, които години наред са стояли на държавната софра и са правили каквото си поискат. Жертвите са други. Жертвите са тези над 20 хил. души наши сънародници, които починаха през миналата година в резултат на лошото управление на здравната система, безобразното управление на кризата от Бойко Борисов и неговите хора. Решен съм и нищо няма да ме разколебае да разкрия цялата истина за това управление и за причините, довели до тази изключително висока смъртност, непозната в нашата страна от времето на Първата световна война.

Нямам абсолютно никакви съмнения в правилността на моите действия и никакви колебания да продължа по пътя, по който съм започнал.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук