д-р Стойчо Кацаров
Д-р Стойчо Кацаров

Прокуратурата е прекратила разследването срещу бившия министър на Стойчо Кацаров за „щадящите“ ковид тестове за ученици. Това обяви в профила си във фейсбук самият той.

Разследването за нарушения при купуването на тестовете започна в закритата през миналия юли спецпрокуратура, но е било приключено с отказ от образуване на досъдебно производство от Софийската градска прокуратура. Това е станало още през януари. Че няма данни за извършено престъпление, е потвърдено и от Софийската апелативна прокуратура.

Въпреки че случаят е от висок обществен интерес, държавното обвинение не публикува информацията, че преписката е прекратена. Самият Кацаров научил това след изрично писмо до СГП. Той настоява: както преди информациите от прокуратурата и Антикорупционната комисия бяха оповестени публично и с подробности, така и сега да бъде съобщено официално, че вече не е обект на разследване.

„Разпространението на тази информация остави у мнозина съмнения в моята почтеност и морал. Тогава говорителят на прокуратурата обеща да информира обществеността за резултата от разследването, но така и не го направи“, пише Кацаров в профила си.

„В отговор на мое запитване г-жа Илиана Кирилова – административен ръководител на Софийска градска прокуратура ме информира, че досъдебното производство по този случай… е било прекратено с окончателен акт на основание чл. 243, ал. 1, т.1, във връзка с чл. 24, ал.1 т. 1 от НПК, който гласи: „Не се образува наказателно производство, а образуваното се прекратява, когато деянието не е извършено или не съставлява престъпление.“

Според него: „Оклеветяването ми не е погрешка. То е добре пресметната акция за дискредитирането ми, инициирана от засегнати от действията ми политици, затова че като министър разкрих мащабна корупция в здравното министерство и в няколко големи държавни болници, както и показах наяве цялата несъстоятелност на водената от през последното десетилетие здравна политика, една от трагичните последици, на която беше извънредната смъртност от COVID – 19. Аз имам само едно оръжие в тази битка – истината.“

„Щадящите“ ковид-тестове за ученици бяха внесени в България в края на 2021 г. Почти веднага КПКОНПИ започна проверка по „сигнал, в който се съдържат твърдения за допуснати сериозни нарушения при избора на изпълнители и класирането им“. След това се намеси и Специализираната прокуратура. Тогава Стойчо Кацаров обясни, че процедурата по избор на доставичици е проведена от 9-членна комисия от експерти в МЗ. Оферите са отворени публично, а подписаните договори са публикувани в сайта на министерството.

„Предвидено е да се дават 12 лв. за тест, прогнозната цена е 8 лв. Купихме три пъти повече тестове за същите пари, т.е. три пъти по-ниска цена – между 2,50 и 3,50 лв. на тест“, обясни тогава Кацаров.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук