ген. Стоян Тонев
На снимката: ген. Стоян Тонев

Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ) загуби окончателно дело за 2 млн. лева, съобщи LEX.BG. Става дума за исковете за отнемане на имущество, които комисията заведе преди седем години срещу покойния вече бивш шеф на Военномедицинската академия (ВМА) ген. Стоян Тонев, които след това бяха насочени срещу съпругата му Величка и децата им.

Делото за конфискация започна, след като през 2017 г. военната прокуратура прати на съд ген. Тонев за безстопанственост и неизгодни сделки.

КОНПИ пък започна проверка за имуществото на ген. Тонев в периода от 2005 г. до 2015 г. и установи несъответствие между приходи и разходи за над 1,2 млн. лева.

През 2017 г. комисията внесе в Софийския градски съд искане за отнемане на имущество за близо 2 млн. лева от Тонев. Сред имуществото на фамилията, което комисията искаше да бъде отнето, бяха дружествени дялове, апартамент в столичния район „Оборище“, гараж, автомобил „Фолксваген“, имоти в село Грашево край Велинград и край язовир „Батак“, пари от продажба на имоти и др.

В крайна сметка обаче и градският, и апелативният съд отхвърлиха изцяло исковете на КОНПИ срещу Тонев и наследниците му.

Софийският апелативен съд се довери на заключенията на тройна оценителна и на една икономическа експертиза. От тях става ясно, че приходите на Тонев и съпругата му в проверявания период са били за над 3,2 млн. лева, при разходи, включително за купени имоти, автомобили, дялове във фирми и плащания по кредити, за близо 2,6 млн. лева. Така разликата между приходи и разходи е останала положителна и е 632 820 лева. Комисията оспори решението и пред Върховния касационен съд (ВКС), но преди дни той отказа касационно обжалване и сложи точка на спора.

„Несъответствие въобще няма (а още по-малко значително), поради което искът е неоснователен. При формиране на изводите си, съдът е обсъдил всички възражения на Комисията“, се казва в определението на ВКС.

Стоян Тонев беше и депутат от ГЕРБ, но подаде оставка, когато започна разследването срещу него. Той беше обвинен, че е ощетил ВМА с над 16 млн. лева от неизгодни договори. В крайна сметка, след 7 години съдебна сага и преследване от КОНПИ, излезе окончателното решение на съда и той се оказа невинен. Но през това време известният генерал-майор, лекар и професор Стоя Тонев почина в резултат на това преследване и опозоряване. Невинна обаче се оказа и КОНПИ, която никога не носи отговорност за своите действия, дори ако те се окажат безсмислено репресивни или направо незаконни. 

*Част от текста е публикуван в LEX.BG. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук