Върховният административен съд (ВАС) потвърди констатациите на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) за наличие на конфликт на интереси при вече бившия изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Галин Николов (ИАРА).

Конфликтът се състои в това, че Николов е повишил в длъжност (чрез вътрешна процедура за конкурентен подбор) брата на съпругата си. Това съобщиха от пресцентъра на КПКОНПИ, цитирани от Нова ТВ.

Магистратите са приели като правилни и законосъобразни констатациите на КПКОНПИ за наличие на конфликт на интереси в управленческите действия на Николов, който е бил наясно, че шуреят му е бил единствен кандидат в предложената процедура.

„Определяйки подбора да се извърши само в рамките на сектор „Рибарство и контрол – Пловдив“, а не и сред други звена на администрацията на ИАРА, Галин Николов поставя именно в привилегировано положение шурея си спрямо останалите служители на ИАРА, а с избора си на провеждането на процедурата – чрез конкурентен подбор, а не чрез някоя от другите възможни процедури за заемане на свободна длъжност, включително и чрез провеждане на конкурс, той поставя кандидата в привилегировано положение и спрямо другите евентуални кандидати за заемане на длъжността извън ИАРА, които биха участвали в конкурса“, се подчертава в мотивите на ВАС.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук