Атанас Славов.

Вярвам, че в рамките на деня депутатите ще приемат закона за реформиране на Антикорупционната комисия. Това заяви министърът на правосъдието Атанас Славов пред Нова ТВ.

Досега такъв орган не сме създавали. Служителите с разследващи функции са или в полицията, т.е. под контрола на изпълнителната власт, или в съдебната власт. Ние правим нещо различно – независим орган с разследващи функции”, обясни ресорният министър.

И допълни, че очаква това да даде резултат. „Създаваме достатъчно стимули в системата да имаме ефективно разследване и наказване на корупцията”, каза още той.

Припомняме, че след вчерашния фалстарт депутатите правят втори опит за реформа на Антикорупционната комисия. Въпреки дългите дебати, до снощи те не успяха да гласуват нито един текст от проектозакона.

Политическите сили влязоха в спор за образованието на членовете на Комисията. От ПП-ДБ предложиха те да се избират от 2/3 от депутатите, което беше посрещнато с неодобрение както от опозицията, така и от ГЕРБ-СДС.

Новите текстове предвиждат Комисията за борба с корупцията по високите етажи да бъде разделена на две. В корекциите е заложено тя да е с трима членове, които да имат 6-годишен мандат.

Славов коментира и темата за правомощията на главния прокурор: министерството не подкрепя дългите мандати на тримата големи в правосъдието. Обсъжда се обаче, вместо сегашния един мандат от 7 години, обвинител №1 да може да бъде избиран за два от по 5 години. „Надявам се това предложение да не бъде подкрепено”, посочи Славов.

Членството на България в Шенген също беше засегнато от правосъдния министър.

Отпадането на механизма за сътрудничество и проверка е важно събитие, защото показва, че усилията, които полага мнозинството и управлението, имат смисъл”, категоричен е Атанас Славов.

По думите му дебатът за Шенген в Австрия е вътрешнополитически и това много затруднява процеса. Министърът призова да не се отказваме от целта си и подчерта, че в рамките на няколко месеца страната ни може да бъде приета в Шенген.

Според Славов проблемът с пияните и дрогирани шофьори у нас не е само законодателен, а въпрос на дългосрочна промяна на културата. „Който е пил, не трябва да се качва в колата”, категоричен е той.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук