Земеделският министър Кирил Вътев (вторият отдясно наляво) няма нищо против земеделците. Снимка: БТА

„Днес Министерският съвет ще приеме този меморандум“, увери министърът на земеделието и храните Кирил Вътев пред БНР след снощните 3-часови преговори с протестиращите и изчаквателната им позиция до подписването на меморандум с правителството по техните 5 искания.

Разговори с премиера на Украйна се водят, те са перманентна практика, откакто стои темата за вноса на земеделски продукти от Украйна. Официално има решение да се продължи със забраната на четирите досега забранявани култури, да се договарят квоти. Другите три култури не ни касаят“, обясни Вътев.

Правителството настоява за контрол на износа от Украйна на тези 4 продукта – слънчоглед, нерафинирано олио, сухо мляко и пчелен мед, подчерта министърът на земеделието.

Той уточни, че има период от един месец, в който да се договорят квотите за лицензионните режими.

От останалите искания на земеделците няма нищо, което да е под въпрос като изпълнение, обяви Кирил Вътев.

Много внимателно обаче трябва да бъде разследвано това, че влиза слънчоглед на висока цена, а нашият, на ниската цена, си стои в складовете, подчерта Кирил Вътев след изнесената вчера от финансовия министър информация по темата.

Запитан защо у нас е било гласувано решение за отпадане на забраната за внос на украинско зърно преди тя така или иначе да отпадне официално на европейско ниво, Кирил Вътев коментира:

Не знам дали някой го направи нарочно, дали е обмислено, дали е било толкова спешно да се направи. Това решение е взето с идеята да бъде полезно за България. Може да е „изтъргувано“, може да е договорено. В кабинета няма нито един безотговорен човек“, заяви земеделският министър, според когото „Денков и Габриел са голям късмет за България“.

„Най-големите нямат трактори на Долни Богров. Те са си самодостатъчни. Няма ги на протеста. Но българското земеделие е в насипно състояние. Всеки се бори да оцелява сам. Всички средни и малки имат огромен проблем“, направи равносметка Кирил Вътев.

Проблемите на животновъдите, производителите на пчелен мед, както и на всички други земеделски производители са натрупани в продължение на много години, отбеляза още министърът на земеделието.

„Нашето напояване е разбито, извадено. Ние имахме добре изградена мрежа за напояване в годините много назад“, констатира министърът и посочи, че ще са необходими години, за да се възстанови мрежата. По думите му вече се работи по въпроса.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук