Украински минометчик праща поздрави на руските десантчици край Роботине.

Руските загуби на жива сила и техника в западната част на Запорожка област значително нарастват, съобщава вашингтонският Институт за изследване на войната (ISW) в своя ежедневен бюлетин.

Американските експерти се позовават на заявление на прессекретаря на украинската Таврийска групировка – полк. Олександър Щупун. Според него сега на ден руснаците губят по над 300 души, в сравнение с около 200 през миналата седмица. ISW уточнява, че това вероятно са сумираните загуби на убити и тежко ранени.

Щупун твърди, че този участък от Запорожкия фронт се отбранява от руските въздушно-десантни войски (ВДВ), чиято работа въобще не е окопна отбрана. Допълват ги отрядите на „Щорм-Z“, сформирани от мобилизирани затворници с дълги присъди, на които се обещава освобождаване и реабилитация „след победата“.

Американските анализатори потвърждават съобщението на Щупун: ISW също наблюдава тук участието на 7-ма десантно-щурмова планинска дивизия на ВДВ и 76-та гвардейска дивизия на ВДВ, които доскоро опитваха неуспешни контраатаки в района на превзетото от украинците с. Роботине.

Тези контратаки, по оценка на ISW, силно са изтощили тези дивизии. А отрядите на затворниците по традиция са крайно неефективни.

Да докара някакви резерви от други участъци на фронта руското командване съвсем не е готово, смята ISW.

В същото време стана ясно, че тази нощ Русия атакува с „Шахед“-и градове във вътрешността на Украйна. Управителят на Полтавска област Дмитрий Лунин съобщава, че ирански дрон е паднал в нефтепреработващ завод в Кременчуг.

„През нощта руснаците няколко пъти атакува Полтавщина. Нашата ПВО добре поработи по вражеските безпилотници. Има попадение в Кременчуг“, написа Лунин в своя телеграм-канал. Според него в резултат на това е възникнал пожар и работата на завода е временно спряна. За пострадали засега не е известно.

От 24 руски безпилотника са свалени 17 – в Полтавска, Днипропетровска, Кировградска и Сумска области.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук