Десислава Атанасова е доволна - вече имаме КПК и КОНПИ. Снимка: БТА

Парламентът прие окончателно на второ четене промените в Закона за противодействие на корупцията.

С тях съществуващата досега Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (със сложната абревиатура КПКОНПИ) се разделя на две отделни.

В тримесечен срок от влизането на този закон в сила Народното събрание ще избере членовете на новата Комисия за противодействие на корупцията (КПК). Тя ще разследва лицата, заемащи високи публични длъжности.

А КПКОНПИ се преименува на Комисия за отнемане на незаконно придобитото имущество (или КОНПИ), приеха депутатите.

КПК ще се състои от трима членове, с 6-годишен мандат. На всеки 2 години на ротационен принцип един от тях ще я председателства. Те ще бъдат избирани с мнозинство от 2/3 от гласовете в НС, като преди това ще минават на предварителен подбор през Номинационна комисия, чиито членове ще бъдат предлагани от Върховния касационен съд, Висшия адвокатски съвет, Министерството на правосъдието, Омбудсмана и Сметната палата.

Към комисията ще работят инспектори, които ще имат разследващи функции, ще осъществяват и оперативно-издирвателна дейност. Ограничена обаче беше възможността им да прилагат СРС-та.

Според един от вносителите на закона – Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС, Комисията ще заработи до края на годината. По думите й промените ще дадат възможност да получим средства по Плана за възстановяване и устойчивост, но още по-важно е друго: „Усещането в българското общество, че ще се справим с борбата с корупцията, която водим години наред, ще бъде факт“.

Този закон е ключът на България към Шенген. Този закон е ключът на България към 3% дефицит, и най-вече този закон е ключът към истинската бора срещу корупцията“, заяви съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Кирил Петков.

До избирането на състав на Комисията за противодействие на корупцията, заварените при влизането в сила на закона членове на КПКОНПИ изпълняват функциите на членове на съответните комисии, като след избора на нови членове продължават мандата си като членове на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ).

Новият Закон за противодействие на корупцията влиза в сила от деня на обнародването му в „Държавен вестник“ с изключение на направени промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които влизат в сила от 1 март 2024 година.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук