Яркият путинофил Явор Дачков тихо диша във врата на левия Петър Витанов.

Старт на процеса за запазване на 3-ти март като национален празник. Инициативен комитет внесе заявление в Народното събрание за започване на подписка за референдум.

В инициативата участват политици, общественици, журналисти и спортисти. Зад инициативата застана и президентът Румен Радев, който също се обяви против промените в Конституцията, които е залегнало предложение 24 май да стане национален празник. Комитетът ще разполага с 3 месеца, за да събере необходимите по закон 400 хиляди подписа, за да стане референдумът задължителен.

„Мисля, че сме абсолютно убедени в необходимостта 3 март да продължи да бъде нашият национален празник. Заявихме го преди две седмици. Просто материализираме това, което бяхме заявили. Тук стремежът е да не го политизираме. Тук има хора с различни възгледи, с различни отношения към институцията. Всяка подкрепа – институционална, партийна, е добре дошла, защото чисто организационно би станало по-лесно”, заяви Петър Витанов, ляв евродепутат и член на инициативния комитет за референдума.

Въпросният инициативен комитет преди две седмици твърдеше, че няма нищо общо с полуобявената от президента Радев на Шипка нова организация за борба с „безродниците“. С неговата подкрепа за референдума обаче става ясно, че работата по създаването на „президентска“ партия под името „Трети март“ върви с ускорени темпове, макар че обявяването й едва ли ще се осъществи преди евентуалния референдум.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук