Орлин Русев, Катрин Иванова и Бисер Джамбазов - днес пред съда.

Общо 5-има са българите, обвинени във Великобритания за шпионаж в полза на Русия.

Според британската прокуратура трима мъже и две жени между август 2020 г. и февруари тази година са заговорничили с цел „събиране на информация, предназначена да бъде пряко или непряко полезна за враг, с цел, която вреди на сигурността и интересите на държавата“.

Обвиненията са срещу 45-годишния Орлин Русев, 41-годишния Бисер Джамбазов, 31-годишната Катрин Иванова, 31-годишния Иван Стоянов и 29-годишната Ваня Габерова. Срещу Русев, Джамбазов и Иванова вече бяха предявени обвинения на 11 февруари тази година за притежаване на фалшиви документи за самоличност.

През юли тримата се явиха пред съда по тези обвинения, сега започва делото по шпионските.

Петимата българи са били арестувани от контратерористичното звено на лондонската полиция през февруари. Делото им ще се гледа пред съд в Уестминстър на 26 септември.

Само след 5 дни 5-има българи – руски шпиони – ще прекрачат прага на съда в Уестминстър. Снимка: БТА

Припомняме, че в Англия Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова са се представяли за журналисти. При обиск на дома на един от тях бяха открити фалшиви прескарти и облекло, с помощта на които те са се правели на служители на два популярни американски телевизионни канала за документалистика. Дегизирани като телевизионен екип, тримата са събирали информация на различни места в Лондон, както и в Германия и Черна гора.

Крайбрежна къща за гости е била щаб-квартирата на шпионите, в нея живеел Орлин Русев. Бисер Джамбазов и Катрин Иванова пък няколко пъти са били председатели на български секционни избирателни комисии в Лондон. Това означава, че са имали достъп до личните данни на хиляди избиратели

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук