Снимка: БТА

България спира вноса на руски суров петрол, който в момента се ползва от „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД. Това решиха депутатите, като приеха на първо четене промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки към Русия заради войната в Украйна.

„ЗА“ гласуваха 122-ма народни представители от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, докато 43-ма от „Възраждане“, БСП и ИТН се обявиха против.

Вносители на предложението са Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов, Делян Пеевски, Делян Добрев, Десислава Атанасова, Мустафа Карадайъ и Ивайло Мирчев. С него на практика българското правителство трябва да прекрати използването на дерогацията, позволяваща ни да внасяме руски петрол до края на 2024 г.

Опозиция и подкрепящи управлението взаимно се обвиниха в действия под чужд натиск. Според Румен Гечев от БСП работата на рафинерията, която държи 40% от пазарния дял у нас, ще бъде блокирана и това ще ощети българските граждани.

„Защо вие не изпълнявате решенията на Европейската комисия? Ами защото „Козяк“ (на тази улица се намира посолството на САЩ, б.р.) е наредил на някои хора. „Козяк“ се смее, а ние плащаме. Докато има такива глупаци, докато има такива майкопродавци, българският народ ще плаща. Цените на бензина почнаха да растат, и на дизела, и те ще растат още повече. Сега ще ударим и цялата икономика с петролните продукти. Срам и позор!“, възмути се Гечев – един от министрите в славното правителство „Виденов“, което през 1996 г. доведе България до икономическа катастрофа.

Отговорът на Хамид Хамид от ДПС бе също впечатляващ:

Днес тук от вас говори госпожа Митрофанова, а не професор Гечев. Не е вярно и е мит, че тази рафинерия може да работи само с руски петрол. А аргументът ви, че цените ще скочат, също не е състоятелен, защото в момента, когато работим само с руски петрол, цените са замръзнали и падат ли? Не, цените пак скачат, професоре“, каза депутатът.

Прекратяването на дерогацията от петролното ембарго ще бъде втората стъпка в лишаването на „Лукойл“, а оттам и на Кремъл, от допълнителните печалби за финансиране на военните му усилия в Украйна. Ако руската компания не спази условието за пълна диверсификация на доставките на суров петрол, правителството трябва да постави рафинерията и всички останали активи, притежавани от „Лукойл“, под държавен контрол чрез особен търговски управител.

Германия и Италия вече показаха, че могат да принудят руските собственици на големи рафинерии в рамките на по-малко от 6 месеца да спазват санкциите на ЕС, като ги поставят под специален контрол, се посочва в мотивите към законопроекта.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук